Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Великобритания

rage1751

Великобритания

Джордж ІІБлагодарение на своето островно положение Великобритания търпи разцвет в началото на този век, тъй като това положение и дава възможност да участва в двете от трите войни без особена заплаха към териториите й. Това донесе на младия великобритански трон (Обединеното кралство се назовава Великобритания при кралица Анна Стюарт на 1 май 1707 година) голямо влияние върху дотогава пренебрегващата го континентална политическа общност. В резултат на участието си в Войната за Испанското наследство Великобритания се сдобива с първата си колония – Верджиния.

Естествено не преминал този половин век и без сътресения – трите въстания на Якобитите (поддръжниците на претенциите на  Яков ІІ Стюарт и неговия син Чарлз Едуард Стюарт над трона), и особено последното, избухнало в разгара на Войната за Австрийското наследство, доста затрудниха Хановерската династия, но не успяха да я откъснат от политическия и курс.

Настоящия владетел на Великобритания – Джордж ІІ Хановерски, се възкачва на трона през 1727 година. Той продължава да затвърждава положението на Великобритания като водеща морска сила. През 1739 Великобритания встъпва в поредната война с Испания, която плавно се прелива през 1742 във Войната за Австрийското наследство, като Джордж ІІ автоматически се оказва на страната на Австрия в този конфликт. Това пренася бойните действия на самия континент, а не само по моретата. Лично кралят води войските в победоносното сражение близо до Баварското селце Детинген през 1743.

Гербът на дома ХановерТочно по време на Войната за Австрийското наследство, подпомаган от Франция, Чарлз Едуалд Стюарт започва третото въстание на Якобитите. За негово нещастие Френският флот бива настигнат от буря и се връща в родината си. Разполагайки все още с подкрепата на повечето шотландски кланове Чарлз все пак решава да вдигне въстанието. На 21 септември 1945 година Чарлз печели голяма победа разбивайки единствената правителствена войска в Шотландия. Триумфът му продължава почти половин година, тъй като заето със континенталните компании правителството не могло да отдели достатъчно войска за потушаването на Въстанието. Обаче през пролетта на 1746 към Шотландия потегля правителствена армия водена лично от сина на краля , Уилям Август, Херцог на Кумберланд. На 16 април 1746 година въстаниците са разбити в битката при Кулоден и Чарлз бяга във Франция.

Столица: Лондон
Брой на населени места: 40 (6 големи града, 6 средни града, 9 малки града и 19 села)
Държавно управление: Конституционна монархия
Парична единица: паунд

Династия: Хановер
Владетел: крал Джордж ІІ
Наследници: І. Уилям Август; ІІ. Мери

Обосновани претенции към троновете на:

1. Франция
2. Хановерско херцогство (Пруските провинции PR 5-7 и Саксонските SX 4-6)

Великобритания

Кралство Англия

 1. Лондон – столица
 2. Ипсуич
 3. Норуич
 4. Скегнес
 5. Линкълн
 6. Хъл
 7. Брайдлингтън
 8. Йорк
 9. Ню Касъл
 10. Ланкастер
 11. Ливърпул
 12. Честър
 13. Рутин
 14. Суонси
 15. Кардиф
 16. Уорчестър
 17. Бирмингам
 18. Оксфорд
 19. Солисбъри
 20. Екситър
 21. Плимут
 22. Хейстингс
 23. Саутхамптън
 24. Дъмфрийс
 25. Единбърг
 26. Глазгоу
 27. Оубан
 28. Абърдийн
 29. Инвернес
 30. Евънтън
 31. Турсо
 32. Сторноуей
 33. Къркуол
 34. Лаймрик
 35. Касълбар
 36. Белфаст
 37. Дрогеда
 38. Дъблин
 39. Ню Рос
 40. Корк