Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » 2009 » септември

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

септември 26, 2009

Брой ІІ, февруари 1751

by avisian

The Times

Обзор за изминалият месец

Австрия

Австрия определено навлиза в един труден период на предизвикателства. Тежкото положение се индекира най-вече със колосалният срив в престижа на самата държава в международното пространство. От първото място което личността на императора заемаше в края на 1750 година, днес Императорът се нарежда едва на пето място сред най-влиятелните личности на континента.

Обеспокоителни са и показателите в други отношения. Австрия губи не само престижа си на дипломатическата сцена, но и своето положение на военна сила в Централна Европа.

Незадоволително е и развитието на империята в попрището на просвещението. В сравнение с миналия период грамотността на населението се покачи само с 1%.

Според аналитици този срив във военно и международно положение се дължи на извънредните усилия пренасочени от тези области към възстановяването на икономиката на държавата. За това говорят и икономическите показатели на Австрия. Въпреки че се изтегля от областите на своето изсконно доминиране, Австрия щурмува върховете на икономическите класации, като  държи първо място в Европа по данъчен приход и е сред най-първите места по търговски доход. Което съвсем логично поставя Австрия начело на най-богатите държави на континента.

Великобритания

За съжаление Британия тзи месец преживя голяма трагедия. Несвоевремената смърта на една от главните претенденти за престола – принцеса Мэри, потресе Англия до дъното на душата. Но едва ли това е основната причина на апатията и затвореността на Британия към делата извън острова. Единствено високият вътрешен доход, който отстъпва само на този на Австрия, оправдава присъствието на Велкобритания в рейтингите на европейските страни.

Испания

След крушителният спад на престижа на Австрия, Испания имаше всички шансове да си върне водещата роля в международното пространство на континента, но за съжелание тя неочаквнано бе изместена от свой неаполитански брат. Въпреки това множество индикатори говорят за пробуждането на средновековният доминант за нов живот.  За това говори и изведнъж рязко подскочилият търговски оборот на държавата, нареждащ я на трето място по търговски доходи в Европа и на второ по общи доходи.

Неапол

Благодарение на енергичната политика на неаполитанският Бурбон престижът на кралството в Европа рязко се покачи и превърна Неапол в най-обсъжданият фактор в европейската политика. Като резултат на широката просветителска дейност , продължена с отварянето на Неаполитанската Академия на Науките, днес около 57% от общото население на Южна Италия е грамотно. Вероятно това е и причината за по-ефикасната организация на администрацията и търговията на кралството. Макар поради своето малко население тя не може да се сравнява по вътрешен доход с такива гиганти като Австрия и Великобритания, но Неапол успя да се закрепи категорично като страна с най-доходната търговска дейност.

Полша

Полша обаче явно не бърза да се прости със хаоса, който явно е характерна черта на източните народи. Макар в страната да кипи просветителска дейност и голямата площ осигурява третото място по вътрешен доход в Европа, все пак Полша е страна страдаща от административно безредие, което не позволява и пълноценно на реализира своя потенциал във всяко едно отношение.

Прусия

Прусия днес заема почетно трето място по престиж в голямото Европейско семейство, и не е тайна че това се дължи най-вече на широката образователна реформа проведена от Фредрих ІІ в крлството. В момента само Пиемонт може да се похвали че е по-просветена и грамотна нация от Прусия, но въпреки това 68-те процента грамотност на Прусия са едно значително постижение в очите на Европа. Прусия наред с Пиемонт и Неапол е и една от трите държави с открита Академия на Науките, да не говорим че е единствената неиталиянска такава.

Това обаче явно не спява да спаси Прусия от засилващата се икономическа рецесия обхванала кралството и поглъщаща част от доходите му.

Франция

Въпреки че е трета по богатство нация в Европа, Франция явно харчи тези съкровища в една конкретна насока и тя е далеч от просветителството. Франция явно работи над изграждането на една модерна армия и флот, което е значителна предпоставка за другите държави да я поглеждат с известно подозрение, но и страхопочитание.

Накрая малко общи статистики

Общ европейски престиж

1. Неапол
2. Испания
3. Прусия
4. Франция
5. Австрия

Военна мощ

1. Венеция
2. Франция
3. Саксония
4. Бавария
5. Кьолн

Грамотност на населението

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Франция
5. Австрия

Данъчен доход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Полша
4. Франция
5. Пиемонт

Търговски доход

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход

1. Австрия
2. Испания
3. Франция
4. Неапол
5. Великобртания

Икономическа Ефективност

1. Бремен
2. Пфалц
3. Пиемонт
4. Великобритания
5. Нидерландите

Търговска Ефективност

1. Неапол
2. Великобритания
3. Испания
4. Австрия
5. Нидерландите

Научен прогрес

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Австрия
5. Бавария

Други съобщения

* * *

Електорът на Бавария изказа своето недоволство от дейността на Императора и заяви инициативата си за свикване на съвета на Електорите за снемане на короната от Мария Терезия и избирането на нов Император на СРИ. Това бе обявено в следния електорски декрет:

„Силно разтревожена от слуховете за скандалното финансиране на Австрийската хазна за сметка на чужди държави и безсрамното продаване на интересите на верни външни партньори на австрийската корона на чужди сили, Бавария е обезпокоена за бъдещето на многото по-малки държави, съставящи Свещената Римска Империя. Ерц-херцогът Карл Теодор Пфалц-Рейн намира това за сериозен удар върху престижа на Свещената Римска Империя и намира за опасна позицията на Австрия, която може по същия начин да „продаде“ интересите на някоя от останалите по-малки държави в състава на конфедерацията или да „източи“ финансовите й средства.

Поради това ерц-херцогът баварски желае да се позове на свещеното си право на електор за да постави под въпрос водачеството на Австрийската императрица на чело на Свещената Римска Империя и да свика нови избори за Император на Свещената Римска Империя.“

Във връзка с това Папската Курия подтвърди правото на Баварския електор и насрочи датата за избор на новият Император в края на Февруари. Папската канцелария разпрати на всичките електори покана да се явят лично и да изкажат волята си или да я предадът на Папата по куриер до края на месец февруари.

* * *

Велик Херцог на Тоскана заяви своето намерение да включи сред евентуалните си наследници на тосканският престол своя племеник – Карл Лорейнски

Filed under at 10:11 pm
Add a comment »

септември 23, 2009

Брой І, януари 1751

by avisian

The Times

Един преполовен век …

Ето че зад гърба ни останаха едни бурни и изпълнени със събития първите пет десетилетия от 18-ти век. Буквално нито една европейска държава в момента не е в онова състояние и дори не е в същите границис каквито започна този век. Четири мащабни и кървави войни разтърсиха целият континент из основи , не оставяйки равнодушен нито един човек от висогите върхове на Урал до бурните брегове на Атлантическия океан, разкроявайки Европа отново и отново. Е ето настъпи денят да прмерим толкова дължо разкрояваният и съшиваният костюм.

С какво лице влизат европейските държави във втората половина на века.

Австрия

Австрия , с оглед на своето разположение и своята голяма роля в делата на Централна Европа, не бе подмината от нито една от войните. Хабсбургите на няколко пъти са участвали в подялбата на европейски територии, като не винаги това участие и е донасяло ползи. Въпреки всичко това , а и благодарение на все още престижната, ако не и практичната, позиция на лидер на немските народи, Австрия в очите на европейците си остава една от най-влиятелните и уважавани държави. По силата на своя престиж личността на австрийската императрица все така остава по мнението на обикновените граждани най-влиятелната личност в Европа.

Макар воденето на няколко войни една след друга и съпътстващите това немалки разходи, Австрия по фискалните доклади за 1750 година се оказа страната с най-голям държавен доход. Този доклад обаче възбуди големи спорове сред финансовите среди в Европа. Макар и на второ място по търговски приходи в европа, благодарение на своето силно дипломатическо присъствие, данъчните приходи на Австрия понесоха сериозни удари по време на войните и свързаното с това обедняване и разоряване на някои от районите в състава на империята. Не е тайна, че данъчните сборове  в Австрия претърпяха значителен спад и тя загуби мястото си сред трите държави с най-високи вътрешни приходи. Това се подкрепя и от факта , че Австрия се смята за една от държавита с най-ниска икономическа ефективност. Взимайки предвид тези факти, мнозина финансисти отдават шоковото постъпление в австрийската хазна в края на 1750 година за дължащо се на значителни външни субсиидии от страна на държави под пряко влияние на австрийската корона.

Въпреки буйният период в историята си, Австрия все пак успява да отделя нужното внимание на тъй важните за нашето време наука и култура. И въпреки , че по последни данни броят на грамотните граждани на империята съставя само 10% от цялото население, Виена безспорно заема трето място в плеядата на просветените европейски столици, заставайки веднага след Торино и Берлин.

Великобритания

Последните десетилетия до някъде показаха на британците нелицеприятната истина, че колкото и да са мвогъщи в колониално и морско отношение в Европа те винаги са обречени да изпълняват ролята на държава от задния двор на континента. Макар войните да пощадиха метрополията на островното кралство и позволиха то да се затвърди като държава с най-висок вътрешен доход, търговските доходи на Британия значително пострадаха първо от проблемите в американските колонии, а след това и от тъкмо отшумелият скандал с търговските регистри. Като рзултат, въпреки че Британия влиза в петорката държави с най-високи търговски доходи, нейният оборот за изминалата година се измерва в нищожни части от тези на лидиращите Неапол и Австрия.

Мнозина експерти отчитат тези неуспехи на назадничавата политика на правителството на Негово Кралсско Величество, което не отделя нужните средства на просветителската дейност и на въвеждането в държавата на новите научни методи във всичките сфери на живота. Показателен за това е фактът, че едва 4% от населението на Албиона са запознати с елементарните основи на писмената реч и математиката.

Испания

За съжаление тази велика и могъща държава все повече губи престиж в Европа поради своята превързаност към все по-остаряващи и неадекватни спрямо съвременността църковни морални догми. По всеобщо мнение на европейските финансисти икономиката на Испания е в дълбока рецесия и все още се поддържа само от църковните данъци и остатъците златни резерви докарани от Испанските колонии. Това мракобесие и ленност е толкова всеобхватно в цялата страна, че грамотни хора в нея са голяма рядкост,да не кажем , че се броят на пръсти.

Неапол

За разлика от големия си брат, кралят на Неапол се прослави през последните си години като предприемчива и енергична личност, което донесе голям кредит на доверие както в него така и в страната му, издигайки Неапол сред страните с най-висок европейски престиж. За по-малко от десетилетие, откакто испанският принц се възкачи на трона, страната преживя невиждано преобразяване. Италиянският юг станал пословичен със своята селяндурщина и непросветеност, с мощен тласък се вряза сред първите политически сили на континента. Трети по броят грамотни граждани , и в първите тройки по вътрешен и общ национален доход, да не говорим, че за кратко враме Неапол се превърна в любимата дестинация на европейските търговци.

В тази нова Обетована земя намериха пристан не само търговци и политически личности, но и мнозина мъже на науката привлечени от добрите условия за работа и развитие във Неаполският университет, сравним днес по престиж с тези на Виена, Парижката Сорбона и Дрезденският университет.

Полша

Третата главна политическа сила в Европа също не остана незасегната от войните. Тук обаче най-силният удар бе нанесен върху администрацията на държавата. Светкавичната и многократна смяна на административния апарат доведе до голям хаос в държавните архиви и воденето на отчетност. Това незабавно се отрази и върху икономиката, тъй като напълно обърканите регистри на търговските лицензии буквално блокираха цялата външна търговия на държавата.

Въпреки това, обаче се запази непокътнат апарата за събиране на вътрешни данъци и такси, който до известна степен успя да запълни загубите от търговската дейност в кралската хазна.

Макар бремето на войните все още виси на плещите на Полската икономика, правителството отделя голямо внимание на науката и изкуствата. Благодарение на влагане на преференциални средства в общественото образование Полша се нарежда сред петте държави с най-широка грамотност на населението в Европа, макар и на последното пето място.

Прусия

Създадена специално за военно време администрацията на малкото северно-германско кралство доказа своята ефективности  устойчивост. Казарменият ред е обхванал дори държавната администрация, където като зъбни колелца на единен механичен часовник всичко е поставено на точното място и с точно заявени отговорности. Този пруски ред вероятно е една от причините за успехите на кралството.

По време на войните от никому неизвестно васално на Австрия курфуршество, Прусия се превърна в самостоятелно кралство и една от най-влиятелните държави в Европа.Ниският си ресурсен потенциал ограничаващ вътрешните доходи тя успешно компенсира с успешна външна търговия, което я доведе до почетното трето място по общ държавен доход в цяла Европа.

В същото време, Фридрих ІІ подкрепи репутацията си на просветен монарх и продължавайки делото на баща си продължава да подкрепя завещаната му мрежа от обществени училища. За момента една цетвърт от цялото население на кралството може свободно да чете и да пише, а Берлинският университет събра светила на науката като математика Ойлер, философа Волф и другу прославени в целият свят немски учени.

Франция

Франция , макар и да изгуби доста от международния си престиж в Европа, си остава сила с която трябва да се съобразява. С особенна сила това се отнася за военната мощ на тази държава. Една от най-големите армии в Европа, калена в битките на три войни, е значителен гарант за това че думата на Франция няма да остане не чута в международното пространство.

Икономиката на държавата е крйно затворена в себе си и разчита основно на доходите от вътрешността на страната, надявайки се на богатите си земи, плодотворният климат и значителната гъстота на населението. Никой обаче не се заблуждава, че това положение ще остане такова. Най-вероятно, както казват известните финансисти, Фрнция скоро ще се отвори към външна търговия и сегашната и издолираност най-вероятно се дължи на послевоенният шок.

Filed under at 12:17 am
Add a comment »