Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » Полша

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

октомври 13, 2013

Брой І, януари 1751 година

by avisian

Обзор “Le Globe”

Прочут в цяла Европа френски енциклопедист  и публицист Дени Дидро опубликува първият брой на своя обзорен месечен алманах “Le Globe”. Алманахът принципно е посветен на културния и научния живот в просветените Европейски столици, но сред научни дописки и културните новости на Париж в алманаха намери място и една интересна за нашето издание статистика. По средством научен анализ по система разработена от самия него, Дидро оценява развитието на Европейските държави и ги сравнява помежду им на математическа основа. По същия начин е формирана и други интересни статистики на Дидро, които несъмненно ще се появяват в бъдещите ни издания .  Ако тази рубрика се задържи и в бъдеще на страниците на “Le Globe”, то ние с радост ще продължим да я препредаваме на нашите августейши читатели:

Страни с най-голям общ месечен доход

1. Испания
2. Австрия
3. Османската империя
4. Великобритания
5. Франция
6. Швеция
7. Русия
8. Полша
9. Пиемонт
10. Прусия
11. Неапол
12. Саксония
13. Нидерландите
14. Бавария

Безредици в Навара

Все повече се нагнетяват страстите в испанската провинция Сан Себастьян, където вече няколко поредни месеца преобладаващото хугенотско население възпира освещаването на католическа църква. Пореден опит да се освети храма в навечерието на Рождество доведе до събиране на разгневена тълпа пред домовете на няколко католически свещеници в града и техен погром. Благодарение навремената намеса на кралският гарнизон жертви сред свещениците бяха предотвратени, обаче домът на епископа на Сан Себастьяно изгоря напълно.

Подобни сблъсъци стават все по-чести на територията на цалата Испания и Португалия. Недоволството от архаичната политика на контр-реформацията налагана от Най-Католическият Крал се промъква и сред слоевете на интелигенцията. Мнозина учени напускат Испания, което само още повече засилва впечатлението че Испания се потапя в нов тъмен век на мракобесието и, възможно, на нови зверства на Светата Инквизиция.

Полша в ступор

Бурни празненства по случай Нова Година и Рождество в Варшава, завършиха с неочаквани дипломатически последствия. Веднага след празненствата дипломатическата служба на Негово Величество краля на Полша неочаквано затвори врати. Мнозина дипломати така и не успяха да получат височайша аудиенция, която по традиция се дава на всеки представител на чужда страна с цел да се преподнесат официалните поздравления към краля по случай праздниците. Според някои слухове , това се дължи на прекалената злоупотреба на краля с виното покрай празниците.

Изданието предупреждава: употребата на алкохол сериозно вреди на Вашето здраве.

 

Папата за мир

В своето обращение към християните от целият свят по случай рождественските празници Светият Отец Бенедикт XIV призова към мир , покаяние и прошка. Папата заяви че след кръвопролитните войни в последните 50 години народите на Европа трябва да отворят сърцето си към искрената любов към ближния си.

Бенедикт ХІV заплашиче ще прокълне всеки , който разпали нова война и принесе страдание и смърт на християните в Европа, и ще го отлъчи от Светата Католическа църква. Неочаквано всичките високопоставени санове от други религиозни конфесии безусловно поддържаха тази инициатива на Папата. Сред поддържалите инициативата на Бенедикт са Томас Херинг – архиеписком Кентерберийски и глава на Англиканската църква и председатялет на Синодската комисия на Руската православна църква – Димитрий Сеченов, архиепископ Новогородский.

По странно стечение на обстоятелствата и в военствената ориенталскса империя този месец бе обявен за свещен и забранен за проливане на кръв, поради някакъв си техен мосулмански празник.

 

Испания
Австрия
Османската империя
Великобритания
Франция
Швеция
Русия
Полша
Пиемонт
Прусия
Неапол
Саксония
Нидерландите
Бавария
Filed under at 5:19 pm
Add a comment »

октомври 15, 2009

Брой ІV, април 1751

by avisian

Определено главната новост на месеца е избухналата Френско-Пруска война. На 1-3 април едновремено и без никакво предизвестие Франските войски окупирали почти цялата територия на Пфалм и и някои от провинциите на Кьолн. Едновремено с това Саксония навлезе с малки но бързоподвижни отряди конница дълбоко в Пруските територии и стигна чак до Щетин. Хесенските войски пък се насочиха директно към сърцето на Пфалц и се опитаха да обсадят Майнц. В този първи стадий на войната едниственото голямо сражение се проведе под стените на Майнц, където хесенската конница се възползвала от елемента на изненадата и своя по-голям опит и успя значително да притесни отбраняващите се , въпреки брилиантно организираната защита на града от самиян принц Франц Лудвиг фон Вителсбах. Засега градът все още удърха напора на хесенската конница, но ако не бъде пратено подкрепление , градът едва ли би издържал още един месец.

Ние ще продължаваме да следим събитията от фронта, но сега да се върнем към прегледа на състоянието на Великите Сили в зората на може би нова Европейска Война.

Австрия

Осезаемо е напрежението около тази страна, около която постоянон витаят въпроси все още не намерили отговори. Най-важният от тях е на какво разчита Австрия постепенно свивайки се и затваряйки се в историческите територии на Хабсбургите. Този въпрос става все по-значим в светлината на преотстъпването на Австрийските Нидерланди на Франция. Въпреки всеобщото недоумение обаче, Австрия продължава да присъства в първата тройка по всички икономически показатели и успява да възстанови поспадналият си авторитет като в момента заема почетното второ място веднага след Неапол.

Великобритания

За разлика от Австрия, Албионът изглежда като че ли потъва бавно но сигурно.  Това усещане най-вече се дължи на постепеният спад на икономическите показатели по сравнение с другите държави. Явно ленността и привидната сигурност на острова започва да изиграва лоша шега на Великобритания, особенно с оглед на все повече нарастващата военна и политическа мощ на нейния извечен антагонист – Франция.

Испания

Църковната идилия на Испания явно започва да дава пробоини, тъй като въпреки огромните постъпления в хазната от църквите и манастирите, народът преживява истинска катастрофа и обедняването на обикновенният испанец е очевидно най-малкото по количеството събирани в Испания данъци. Да не говорим за това че по оценката на икономическата ефективност Испания твърдо държи последното място индикирайки буквално липса на всякаква икономика в държавата.

Видимо това , както и вопиющата липса на грамотност, тласка селяните в ръцете на появилите се множество авантюристи желаещи на вълната на народното недоволство да намерят облаги и власт. Несъмненно най-фрапиращ сред подобни случаи е избухналото в земите на древна Португалия въстание водено от самозван принц Хосе, обявил се за пряк наследник на португалската кралска династия. Този шарлатан за кратко време успя да разбуни духовете в шест провинции и да събере под знавмената си хиляди недоволни „португалци“, жаждащи откъсване от Испанския трон и пълна независимост на Португалия.

Дали за да предотврати евентуална външна помощ за бунтовниците или по други причини, Кралският съвет на Испания взел решение за затварянето на Гибралтар за свободно преминаване на чужди военни кораби.

Неапол

Неапол продължава да доминира в сърцата на хората в Европа като пример за подражание. В същият момент Неапол щурмува с яростна сила всички възможни класации. Успявайки да настъпва по петите лидера в класацията по въоръжени сили – Франция, Неапол почти изпреварва Испания по общ месечен доход. и е в тройката на военноморските сили на Европа. Всичко говори за един Златен Век за Италия и мнозина говорят за кралицата вече как за Кралица на Италия, а не само Неапол.

Полша

Макар да дава вече признаци на живот все още е рано да се говори за Полша като равностойна и влиятелна политическа сила в Европа. Същото може да се каже и за темповете на развитие, значително изоставащи от другите държави. В единствената класация в която Полша присъства сред първите места – Данъчен доход, този месец тя отстъпи своето четвърто място на набиращият скорост Неапол.

Прусия

Изведнъж оказала се заобградена от врага в една изненадваща и непровокирана война, Прусия все пак не губи кураж и има основание за оптимистични изгледи. Богатството на Прусия засега значително превъзхожда това на нейния враг, а военната сила ако и отстъпва, то съвсем с малко, а както знаем разликите от подобен род се заличават бързо стига хазната да е пълна. Същот така не трябва да се забравя и техническото превъзходство което несъмненно е на страната на Прусия , като една от най-просветените държави в Европа. Но все пак войната често поднася изненади и несъмненно ще станем свидетели на много такива.

Франция

Първата военна сила в Европа показа на какво е способна при масиран и насочен удар, но остава въпросът дали икономиката на Франция е способна да поддържа това темпо. Несъмненно голяма част от успехите на Френското оръжие се дължат на изненадващото нападение, още повече че френското оръжие така и не бе изпробвано в битка. Макарада е на второ място по данъчен доход, във всички останали показатели Франция е извън икономическите класации, което подсказва, че най-вероятно войната има краткотрайни цели и ще бъде приключена възможно най-бързо не без инициативата на самата Франция.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Австрия
3. Франция
4. Прусия
5. Испания

Армия:

1. Франция
2. Неапол
3. Прусия
4. Венеция
5. Саксония

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Франция
3. Великобритания
4. Неапол
5. Полша

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Неапол
3. Австрия
4. Прусия
5. Тоскана

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 1:03 am
Add a comment »

октомври 7, 2009

Брой ІІІ, март 1751

by avisian

The Times

Австрия

Австрия явно все още настройва държавният си апарат към максимизиране на постъпленията в държавната хазна. Австрия все още държи първенство по данъчни сборове и вторите места по търговски и по общ държавен доход. Мнози обаче си задават въпроса, дали това икономическо чудо ще опази Австрия от набъблващите по границата й нови световни сили. И от юг и от север Австрия е заобградена от лидиращи във военно отношение европейски сили, особено Венеция и Саксония.

Великобритания

Великобритания е другата държава , която въпреки своето второ място по състав на флотата в Европа, се е отдала по-скоро на мирно икономическо развитие, отколкото на трескавото въоръжаване развихрило се на континента. За съжаление Великобритания засега все още не може да се похвали с успехите на Австрия, макар и да я следва плътнов класацията по данъчен доход.

Испания

Докато Меркантилизмът залива възродената сред войните Европа, Испания все още преживява Реформацията. Невиждани по мащаби строителства на храмове и катедрали, тълпи безделници-богомолци кръстосващи страната, пищни украси и богати манастирска земи – това е картинтата с която се сблъсква посетителят на Испания. Това до голяма степен обуславя и икономиката на държавата. Църковният данък се превърна в основно приходно перо в казвата на Испания, и това перо прави този месец Испания най-богатата държава в Европа по отношение на месечен доход и една от най-пристижните държави в Европа.

Неапол

Макар да изпратил своя обичан крал Карл VІІ в последният му път, Неапол е твърдо решен да продължи курса предначертан от вече известният сред народа като „Обединител на Италия“. За жалост Карл не успя да види в сетният си час как започна да дава резултати политиката , за която той буквално отдаде живота си, но само няколко дена след смъртта му неговата наследница , кралица Мария Хосефа І Бурбон, обяви анексирането на графство Болоня и Папските държави с пълната благословия от страна на Папата. Въпреки че засега Рим остава независим и формално подчинен на Папата, ясно е че това е само жест към една духовна традиция.

С това престижа на Неапол в Европа полетя стремително към невиждани висини, но възхищението все повече започва да се премества със опасение, особенно при положение че Неаполитанската армия е една от трите най-силни Армии на континента.

Полша

Полша все повече се самодоказва като дремещата сила в Европа и мнозина аналитици с горчив присмех прогнозират, че скоро Полша ще проспи не само своето величие , но и свободата си. Въпреки това има и оптимистични мнения, подклаждани от все още неподтвърдените новини за смяна на кралският министелски кабинет във Варшава.

Прусия

Една от най-просветените държави в Европа все още преживява посредиците от удара на рецесията. Въпреки че икономиката бързо се възправя от нанесеният и удар, благодарение компетентните действия на високо-образованите държавни дейци, все пак не липсват и горчиви моменти. Шокът явно все пак е успял да разстрои някои от часовниковите механизми на Старата Прусия, и за жалост точно онези, с които тя се бе прославила през последните години на войни. Чести грешки в снабдителните отчети и интендирането на армейските арсинали донесе значителни загуби на хазната.

Франция

Франция обаче стана известна този месец не със своите блестящи показатели в международните класации, а със взрив на католическата реакция в Прованс. Южните провинции на страната с невероятна скорост бяха обхванати от народни вълнения въззоваващи към връщане на изконите католически ценности в живота , които бързо бяха оформени в стройни и катогорични политически искания и ултиматуми към Париж. Европа тръпне в очакване на развръзката – дали Париж ще се отзове на богоугодните искания или ще стовари върху бунтовниците втората военна сила в Европа.

Други новости:

По време на сутришна конна разходка в следствие на нещастен случай загина Хесенският престолонасредник принц Фредерик.

На проведеният във Виена електорски събор бе отхвърлено искането на Баварският кюрфюрст за отнемане на короната на Свещена Римска Империя от Австрийската Ерцхерцогиня.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Франция
3. Испания
4. Австрия
5. Прусия

Армия:

1. Венеция
2. Франция
3. Неапол
4. Саксония
5. Бавария

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол
4. Полша
5. Пиемонт

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Австрия
3. Неапол
4. Франция
5. Великобритания

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 7:06 pm
Add a comment »

септември 26, 2009

Брой ІІ, февруари 1751

by avisian

The Times

Обзор за изминалият месец

Австрия

Австрия определено навлиза в един труден период на предизвикателства. Тежкото положение се индекира най-вече със колосалният срив в престижа на самата държава в международното пространство. От първото място което личността на императора заемаше в края на 1750 година, днес Императорът се нарежда едва на пето място сред най-влиятелните личности на континента.

Обеспокоителни са и показателите в други отношения. Австрия губи не само престижа си на дипломатическата сцена, но и своето положение на военна сила в Централна Европа.

Незадоволително е и развитието на империята в попрището на просвещението. В сравнение с миналия период грамотността на населението се покачи само с 1%.

Според аналитици този срив във военно и международно положение се дължи на извънредните усилия пренасочени от тези области към възстановяването на икономиката на държавата. За това говорят и икономическите показатели на Австрия. Въпреки че се изтегля от областите на своето изсконно доминиране, Австрия щурмува върховете на икономическите класации, като  държи първо място в Европа по данъчен приход и е сред най-първите места по търговски доход. Което съвсем логично поставя Австрия начело на най-богатите държави на континента.

Великобритания

За съжаление Британия тзи месец преживя голяма трагедия. Несвоевремената смърта на една от главните претенденти за престола – принцеса Мэри, потресе Англия до дъното на душата. Но едва ли това е основната причина на апатията и затвореността на Британия към делата извън острова. Единствено високият вътрешен доход, който отстъпва само на този на Австрия, оправдава присъствието на Велкобритания в рейтингите на европейските страни.

Испания

След крушителният спад на престижа на Австрия, Испания имаше всички шансове да си върне водещата роля в международното пространство на континента, но за съжелание тя неочаквнано бе изместена от свой неаполитански брат. Въпреки това множество индикатори говорят за пробуждането на средновековният доминант за нов живот.  За това говори и изведнъж рязко подскочилият търговски оборот на държавата, нареждащ я на трето място по търговски доходи в Европа и на второ по общи доходи.

Неапол

Благодарение на енергичната политика на неаполитанският Бурбон престижът на кралството в Европа рязко се покачи и превърна Неапол в най-обсъжданият фактор в европейската политика. Като резултат на широката просветителска дейност , продължена с отварянето на Неаполитанската Академия на Науките, днес около 57% от общото население на Южна Италия е грамотно. Вероятно това е и причината за по-ефикасната организация на администрацията и търговията на кралството. Макар поради своето малко население тя не може да се сравнява по вътрешен доход с такива гиганти като Австрия и Великобритания, но Неапол успя да се закрепи категорично като страна с най-доходната търговска дейност.

Полша

Полша обаче явно не бърза да се прости със хаоса, който явно е характерна черта на източните народи. Макар в страната да кипи просветителска дейност и голямата площ осигурява третото място по вътрешен доход в Европа, все пак Полша е страна страдаща от административно безредие, което не позволява и пълноценно на реализира своя потенциал във всяко едно отношение.

Прусия

Прусия днес заема почетно трето място по престиж в голямото Европейско семейство, и не е тайна че това се дължи най-вече на широката образователна реформа проведена от Фредрих ІІ в крлството. В момента само Пиемонт може да се похвали че е по-просветена и грамотна нация от Прусия, но въпреки това 68-те процента грамотност на Прусия са едно значително постижение в очите на Европа. Прусия наред с Пиемонт и Неапол е и една от трите държави с открита Академия на Науките, да не говорим че е единствената неиталиянска такава.

Това обаче явно не спява да спаси Прусия от засилващата се икономическа рецесия обхванала кралството и поглъщаща част от доходите му.

Франция

Въпреки че е трета по богатство нация в Европа, Франция явно харчи тези съкровища в една конкретна насока и тя е далеч от просветителството. Франция явно работи над изграждането на една модерна армия и флот, което е значителна предпоставка за другите държави да я поглеждат с известно подозрение, но и страхопочитание.

Накрая малко общи статистики

Общ европейски престиж

1. Неапол
2. Испания
3. Прусия
4. Франция
5. Австрия

Военна мощ

1. Венеция
2. Франция
3. Саксония
4. Бавария
5. Кьолн

Грамотност на населението

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Франция
5. Австрия

Данъчен доход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Полша
4. Франция
5. Пиемонт

Търговски доход

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход

1. Австрия
2. Испания
3. Франция
4. Неапол
5. Великобртания

Икономическа Ефективност

1. Бремен
2. Пфалц
3. Пиемонт
4. Великобритания
5. Нидерландите

Търговска Ефективност

1. Неапол
2. Великобритания
3. Испания
4. Австрия
5. Нидерландите

Научен прогрес

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Австрия
5. Бавария

Други съобщения

* * *

Електорът на Бавария изказа своето недоволство от дейността на Императора и заяви инициативата си за свикване на съвета на Електорите за снемане на короната от Мария Терезия и избирането на нов Император на СРИ. Това бе обявено в следния електорски декрет:

„Силно разтревожена от слуховете за скандалното финансиране на Австрийската хазна за сметка на чужди държави и безсрамното продаване на интересите на верни външни партньори на австрийската корона на чужди сили, Бавария е обезпокоена за бъдещето на многото по-малки държави, съставящи Свещената Римска Империя. Ерц-херцогът Карл Теодор Пфалц-Рейн намира това за сериозен удар върху престижа на Свещената Римска Империя и намира за опасна позицията на Австрия, която може по същия начин да „продаде“ интересите на някоя от останалите по-малки държави в състава на конфедерацията или да „източи“ финансовите й средства.

Поради това ерц-херцогът баварски желае да се позове на свещеното си право на електор за да постави под въпрос водачеството на Австрийската императрица на чело на Свещената Римска Империя и да свика нови избори за Император на Свещената Римска Империя.“

Във връзка с това Папската Курия подтвърди правото на Баварския електор и насрочи датата за избор на новият Император в края на Февруари. Папската канцелария разпрати на всичките електори покана да се явят лично и да изкажат волята си или да я предадът на Папата по куриер до края на месец февруари.

* * *

Велик Херцог на Тоскана заяви своето намерение да включи сред евентуалните си наследници на тосканският престол своя племеник – Карл Лорейнски

Filed under at 10:11 pm
Add a comment »

септември 23, 2009

Брой І, януари 1751

by avisian

The Times

Един преполовен век …

Ето че зад гърба ни останаха едни бурни и изпълнени със събития първите пет десетилетия от 18-ти век. Буквално нито една европейска държава в момента не е в онова състояние и дори не е в същите границис каквито започна този век. Четири мащабни и кървави войни разтърсиха целият континент из основи , не оставяйки равнодушен нито един човек от висогите върхове на Урал до бурните брегове на Атлантическия океан, разкроявайки Европа отново и отново. Е ето настъпи денят да прмерим толкова дължо разкрояваният и съшиваният костюм.

С какво лице влизат европейските държави във втората половина на века.

Австрия

Австрия , с оглед на своето разположение и своята голяма роля в делата на Централна Европа, не бе подмината от нито една от войните. Хабсбургите на няколко пъти са участвали в подялбата на европейски територии, като не винаги това участие и е донасяло ползи. Въпреки всичко това , а и благодарение на все още престижната, ако не и практичната, позиция на лидер на немските народи, Австрия в очите на европейците си остава една от най-влиятелните и уважавани държави. По силата на своя престиж личността на австрийската императрица все така остава по мнението на обикновените граждани най-влиятелната личност в Европа.

Макар воденето на няколко войни една след друга и съпътстващите това немалки разходи, Австрия по фискалните доклади за 1750 година се оказа страната с най-голям държавен доход. Този доклад обаче възбуди големи спорове сред финансовите среди в Европа. Макар и на второ място по търговски приходи в европа, благодарение на своето силно дипломатическо присъствие, данъчните приходи на Австрия понесоха сериозни удари по време на войните и свързаното с това обедняване и разоряване на някои от районите в състава на империята. Не е тайна, че данъчните сборове  в Австрия претърпяха значителен спад и тя загуби мястото си сред трите държави с най-високи вътрешни приходи. Това се подкрепя и от факта , че Австрия се смята за една от държавита с най-ниска икономическа ефективност. Взимайки предвид тези факти, мнозина финансисти отдават шоковото постъпление в австрийската хазна в края на 1750 година за дължащо се на значителни външни субсиидии от страна на държави под пряко влияние на австрийската корона.

Въпреки буйният период в историята си, Австрия все пак успява да отделя нужното внимание на тъй важните за нашето време наука и култура. И въпреки , че по последни данни броят на грамотните граждани на империята съставя само 10% от цялото население, Виена безспорно заема трето място в плеядата на просветените европейски столици, заставайки веднага след Торино и Берлин.

Великобритания

Последните десетилетия до някъде показаха на британците нелицеприятната истина, че колкото и да са мвогъщи в колониално и морско отношение в Европа те винаги са обречени да изпълняват ролята на държава от задния двор на континента. Макар войните да пощадиха метрополията на островното кралство и позволиха то да се затвърди като държава с най-висок вътрешен доход, търговските доходи на Британия значително пострадаха първо от проблемите в американските колонии, а след това и от тъкмо отшумелият скандал с търговските регистри. Като рзултат, въпреки че Британия влиза в петорката държави с най-високи търговски доходи, нейният оборот за изминалата година се измерва в нищожни части от тези на лидиращите Неапол и Австрия.

Мнозина експерти отчитат тези неуспехи на назадничавата политика на правителството на Негово Кралсско Величество, което не отделя нужните средства на просветителската дейност и на въвеждането в държавата на новите научни методи във всичките сфери на живота. Показателен за това е фактът, че едва 4% от населението на Албиона са запознати с елементарните основи на писмената реч и математиката.

Испания

За съжаление тази велика и могъща държава все повече губи престиж в Европа поради своята превързаност към все по-остаряващи и неадекватни спрямо съвременността църковни морални догми. По всеобщо мнение на европейските финансисти икономиката на Испания е в дълбока рецесия и все още се поддържа само от църковните данъци и остатъците златни резерви докарани от Испанските колонии. Това мракобесие и ленност е толкова всеобхватно в цялата страна, че грамотни хора в нея са голяма рядкост,да не кажем , че се броят на пръсти.

Неапол

За разлика от големия си брат, кралят на Неапол се прослави през последните си години като предприемчива и енергична личност, което донесе голям кредит на доверие както в него така и в страната му, издигайки Неапол сред страните с най-висок европейски престиж. За по-малко от десетилетие, откакто испанският принц се възкачи на трона, страната преживя невиждано преобразяване. Италиянският юг станал пословичен със своята селяндурщина и непросветеност, с мощен тласък се вряза сред първите политически сили на континента. Трети по броят грамотни граждани , и в първите тройки по вътрешен и общ национален доход, да не говорим, че за кратко враме Неапол се превърна в любимата дестинация на европейските търговци.

В тази нова Обетована земя намериха пристан не само търговци и политически личности, но и мнозина мъже на науката привлечени от добрите условия за работа и развитие във Неаполският университет, сравним днес по престиж с тези на Виена, Парижката Сорбона и Дрезденският университет.

Полша

Третата главна политическа сила в Европа също не остана незасегната от войните. Тук обаче най-силният удар бе нанесен върху администрацията на държавата. Светкавичната и многократна смяна на административния апарат доведе до голям хаос в държавните архиви и воденето на отчетност. Това незабавно се отрази и върху икономиката, тъй като напълно обърканите регистри на търговските лицензии буквално блокираха цялата външна търговия на държавата.

Въпреки това, обаче се запази непокътнат апарата за събиране на вътрешни данъци и такси, който до известна степен успя да запълни загубите от търговската дейност в кралската хазна.

Макар бремето на войните все още виси на плещите на Полската икономика, правителството отделя голямо внимание на науката и изкуствата. Благодарение на влагане на преференциални средства в общественото образование Полша се нарежда сред петте държави с най-широка грамотност на населението в Европа, макар и на последното пето място.

Прусия

Създадена специално за военно време администрацията на малкото северно-германско кралство доказа своята ефективности  устойчивост. Казарменият ред е обхванал дори държавната администрация, където като зъбни колелца на единен механичен часовник всичко е поставено на точното място и с точно заявени отговорности. Този пруски ред вероятно е една от причините за успехите на кралството.

По време на войните от никому неизвестно васално на Австрия курфуршество, Прусия се превърна в самостоятелно кралство и една от най-влиятелните държави в Европа.Ниският си ресурсен потенциал ограничаващ вътрешните доходи тя успешно компенсира с успешна външна търговия, което я доведе до почетното трето място по общ държавен доход в цяла Европа.

В същото време, Фридрих ІІ подкрепи репутацията си на просветен монарх и продължавайки делото на баща си продължава да подкрепя завещаната му мрежа от обществени училища. За момента една цетвърт от цялото население на кралството може свободно да чете и да пише, а Берлинският университет събра светила на науката като математика Ойлер, философа Волф и другу прославени в целият свят немски учени.

Франция

Франция , макар и да изгуби доста от международния си престиж в Европа, си остава сила с която трябва да се съобразява. С особенна сила това се отнася за военната мощ на тази държава. Една от най-големите армии в Европа, калена в битките на три войни, е значителен гарант за това че думата на Франция няма да остане не чута в международното пространство.

Икономиката на държавата е крйно затворена в себе си и разчита основно на доходите от вътрешността на страната, надявайки се на богатите си земи, плодотворният климат и значителната гъстота на населението. Никой обаче не се заблуждава, че това положение ще остане такова. Най-вероятно, както казват известните финансисти, Фрнция скоро ще се отвори към външна търговия и сегашната и издолираност най-вероятно се дължи на послевоенният шок.

Filed under at 12:17 am
Add a comment »

юли 13, 2009

Брой 2, 1 март 1751 година

by avisian

The Times

Жертви на статистиката

Ето и последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe

Обща класация

1. Испания
2. Бавария
3. Пиемонт

4. Прусия
5. Австрия
6. Русия
7. Великобритания
8. Дания
9. Неапол
10. Османската империя
11. Швеция
12. Нидерландите
13. Саксония
14. Франция
15. Полша

Най-голям месечен приход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол

В приемната на Полския посланически приказДен на затворени врати

Мнозина европейски дипломати в Полша останаха озадачени и обидини, след като в дните определени им от Началника на Полския посланически приказ за подписването на дипломатически съглашения се озовали пред „закрити“ врати. Множество грамоти и договори останаха неподписани, а дипломатите напразно чакали във вестибюлите на Приказа. Въпреки това, цялата тази недоразбория доведе до сближаване между другите страни, или поне между представителите им, които от нямане какво да правят играха вист в приемните.

Неочакван подарък

Само по този начин може да бъде наречено безпрецидентното предаване на шведската област Кокола във владение на Австрийската корона. В Швеция цялата страна е в недоумение, тъй като никой не знае защо и принцеса София-Карлота Баварскасрещу какво е отцепена от държавата земя, бранена само преди 30 години с кръв и лишения по време на Северната война. Въпреки принципното одобрение във Виена, обаче и там пребивават в недоумение и неведение относно причините на подобна разменя и най-вече за какво и е на Австрия толкова отдалечена от метрополията територия и то намираща се в сферата на интересите на Русия, с която досега Австрия не е търсила конфликт.

В самата област цари хаос, тъй като новопристигналите австрийски администратори нбуквално не намират общ език със местното финско население.

Инициация

По стара дворцова традиция великолепен бал бе успоен в кралският дворец в Мюнхен в чест на пълнолетието на една от наследните принцеси на Бавария – София-Карлота. Първата братовчедка на краля бе представена пред двора, министрите и представителите на дипломатическите мисии. Всички останали очаровани от грацията, красотата и маниерите на младата принцеса. След няколко часови танци, пиршества и веселия гостите преди тръгване получиха лично от виновничката за тържеството медалиони с прекрасен неин портрет.

Filed under at 10:40 pm
Add a comment »