Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » 2013 » октомври

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

октомври 21, 2013

Брой ІІ, февруари 1751 година

by avisian

 

Жертви на статистиката

Ето и последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe

Най-революциоинно настроено население:
1. Русия
2. Османската империя
3. Испания
4. Австрия
5. Франция
6. Великобритания
7. Полша
8. Прусия
9. Швеция
10. Неапол
11. Саксония
12. Пиемонт
13. Бавария
14. Нидерландите

Най-могъщ флот

1. Неапол
2. Франция
3. Великобритания

 

Пирати! Пирати!

Висока пиратска активност бе отчетена, въпреки зимните бури, в Централното Средиземноморие. Неидентифицирани бързи но добре въоръжени морски съдове извършеха дръзки нападения върху няколко търговски кораби, основно на пиемонтски търговци. Имайки пред вид количеството пирати и тяхната добра подготовка, у търговците, пострадали от тях, възниква подозрение че на лице е каперска дейност , организована от друга страна. Пиемонтската търговска гилдия направи в херцогският дворец решителна протестна нота с искане херцогът да вземе нещата под свой контрол и тези разбойнически нападения да бъдат прекратени с твърда ръка.

Хесен и Австрия – вечна дружба!

След гръмък скандал, в който курфюрстът на Хесен заяви че срещу неговата малка но горда страна се готви предателско нападение от страна на няколко други членове на Империята и , че всичко това явно се върши с благословията на Австрия, страстите явно са утихнали. Австрия реши да докаже своите намерения да пази мира в Империята общо и конкретно на территорията на Хесен, като подписа отбранителен съюз с кресливият курфюрст. Дали реално е съществувал подобен заговор и дали заговорниците ще трябва да променят плановете си с оглед на подписването на съюзният договор между Хесен и Австрия – времето ще покаже.

 

Filed under at 8:06 pm
Add a comment »

октомври 13, 2013

Брой І, януари 1751 година

by avisian

Обзор “Le Globe”

Прочут в цяла Европа френски енциклопедист  и публицист Дени Дидро опубликува първият брой на своя обзорен месечен алманах “Le Globe”. Алманахът принципно е посветен на културния и научния живот в просветените Европейски столици, но сред научни дописки и културните новости на Париж в алманаха намери място и една интересна за нашето издание статистика. По средством научен анализ по система разработена от самия него, Дидро оценява развитието на Европейските държави и ги сравнява помежду им на математическа основа. По същия начин е формирана и други интересни статистики на Дидро, които несъмненно ще се появяват в бъдещите ни издания .  Ако тази рубрика се задържи и в бъдеще на страниците на “Le Globe”, то ние с радост ще продължим да я препредаваме на нашите августейши читатели:

Страни с най-голям общ месечен доход

1. Испания
2. Австрия
3. Османската империя
4. Великобритания
5. Франция
6. Швеция
7. Русия
8. Полша
9. Пиемонт
10. Прусия
11. Неапол
12. Саксония
13. Нидерландите
14. Бавария

Безредици в Навара

Все повече се нагнетяват страстите в испанската провинция Сан Себастьян, където вече няколко поредни месеца преобладаващото хугенотско население възпира освещаването на католическа църква. Пореден опит да се освети храма в навечерието на Рождество доведе до събиране на разгневена тълпа пред домовете на няколко католически свещеници в града и техен погром. Благодарение навремената намеса на кралският гарнизон жертви сред свещениците бяха предотвратени, обаче домът на епископа на Сан Себастьяно изгоря напълно.

Подобни сблъсъци стават все по-чести на територията на цалата Испания и Португалия. Недоволството от архаичната политика на контр-реформацията налагана от Най-Католическият Крал се промъква и сред слоевете на интелигенцията. Мнозина учени напускат Испания, което само още повече засилва впечатлението че Испания се потапя в нов тъмен век на мракобесието и, възможно, на нови зверства на Светата Инквизиция.

Полша в ступор

Бурни празненства по случай Нова Година и Рождество в Варшава, завършиха с неочаквани дипломатически последствия. Веднага след празненствата дипломатическата служба на Негово Величество краля на Полша неочаквано затвори врати. Мнозина дипломати така и не успяха да получат височайша аудиенция, която по традиция се дава на всеки представител на чужда страна с цел да се преподнесат официалните поздравления към краля по случай праздниците. Според някои слухове , това се дължи на прекалената злоупотреба на краля с виното покрай празниците.

Изданието предупреждава: употребата на алкохол сериозно вреди на Вашето здраве.

 

Папата за мир

В своето обращение към християните от целият свят по случай рождественските празници Светият Отец Бенедикт XIV призова към мир , покаяние и прошка. Папата заяви че след кръвопролитните войни в последните 50 години народите на Европа трябва да отворят сърцето си към искрената любов към ближния си.

Бенедикт ХІV заплашиче ще прокълне всеки , който разпали нова война и принесе страдание и смърт на християните в Европа, и ще го отлъчи от Светата Католическа църква. Неочаквано всичките високопоставени санове от други религиозни конфесии безусловно поддържаха тази инициатива на Папата. Сред поддържалите инициативата на Бенедикт са Томас Херинг – архиеписком Кентерберийски и глава на Англиканската църква и председатялет на Синодската комисия на Руската православна църква – Димитрий Сеченов, архиепископ Новогородский.

По странно стечение на обстоятелствата и в военствената ориенталскса империя този месец бе обявен за свещен и забранен за проливане на кръв, поради някакъв си техен мосулмански празник.

 

Испания
Австрия
Османската империя
Великобритания
Франция
Швеция
Русия
Полша
Пиемонт
Прусия
Неапол
Саксония
Нидерландите
Бавария
Filed under at 5:19 pm
Add a comment »