Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » 2009 » октомври

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

октомври 15, 2009

Брой ІV, април 1751

by avisian

Определено главната новост на месеца е избухналата Френско-Пруска война. На 1-3 април едновремено и без никакво предизвестие Франските войски окупирали почти цялата територия на Пфалм и и някои от провинциите на Кьолн. Едновремено с това Саксония навлезе с малки но бързоподвижни отряди конница дълбоко в Пруските територии и стигна чак до Щетин. Хесенските войски пък се насочиха директно към сърцето на Пфалц и се опитаха да обсадят Майнц. В този първи стадий на войната едниственото голямо сражение се проведе под стените на Майнц, където хесенската конница се възползвала от елемента на изненадата и своя по-голям опит и успя значително да притесни отбраняващите се , въпреки брилиантно организираната защита на града от самиян принц Франц Лудвиг фон Вителсбах. Засега градът все още удърха напора на хесенската конница, но ако не бъде пратено подкрепление , градът едва ли би издържал още един месец.

Ние ще продължаваме да следим събитията от фронта, но сега да се върнем към прегледа на състоянието на Великите Сили в зората на може би нова Европейска Война.

Австрия

Осезаемо е напрежението около тази страна, около която постоянон витаят въпроси все още не намерили отговори. Най-важният от тях е на какво разчита Австрия постепенно свивайки се и затваряйки се в историческите територии на Хабсбургите. Този въпрос става все по-значим в светлината на преотстъпването на Австрийските Нидерланди на Франция. Въпреки всеобщото недоумение обаче, Австрия продължава да присъства в първата тройка по всички икономически показатели и успява да възстанови поспадналият си авторитет като в момента заема почетното второ място веднага след Неапол.

Великобритания

За разлика от Австрия, Албионът изглежда като че ли потъва бавно но сигурно.  Това усещане най-вече се дължи на постепеният спад на икономическите показатели по сравнение с другите държави. Явно ленността и привидната сигурност на острова започва да изиграва лоша шега на Великобритания, особенно с оглед на все повече нарастващата военна и политическа мощ на нейния извечен антагонист – Франция.

Испания

Църковната идилия на Испания явно започва да дава пробоини, тъй като въпреки огромните постъпления в хазната от църквите и манастирите, народът преживява истинска катастрофа и обедняването на обикновенният испанец е очевидно най-малкото по количеството събирани в Испания данъци. Да не говорим за това че по оценката на икономическата ефективност Испания твърдо държи последното място индикирайки буквално липса на всякаква икономика в държавата.

Видимо това , както и вопиющата липса на грамотност, тласка селяните в ръцете на появилите се множество авантюристи желаещи на вълната на народното недоволство да намерят облаги и власт. Несъмненно най-фрапиращ сред подобни случаи е избухналото в земите на древна Португалия въстание водено от самозван принц Хосе, обявил се за пряк наследник на португалската кралска династия. Този шарлатан за кратко време успя да разбуни духовете в шест провинции и да събере под знавмената си хиляди недоволни „португалци“, жаждащи откъсване от Испанския трон и пълна независимост на Португалия.

Дали за да предотврати евентуална външна помощ за бунтовниците или по други причини, Кралският съвет на Испания взел решение за затварянето на Гибралтар за свободно преминаване на чужди военни кораби.

Неапол

Неапол продължава да доминира в сърцата на хората в Европа като пример за подражание. В същият момент Неапол щурмува с яростна сила всички възможни класации. Успявайки да настъпва по петите лидера в класацията по въоръжени сили – Франция, Неапол почти изпреварва Испания по общ месечен доход. и е в тройката на военноморските сили на Европа. Всичко говори за един Златен Век за Италия и мнозина говорят за кралицата вече как за Кралица на Италия, а не само Неапол.

Полша

Макар да дава вече признаци на живот все още е рано да се говори за Полша като равностойна и влиятелна политическа сила в Европа. Същото може да се каже и за темповете на развитие, значително изоставащи от другите държави. В единствената класация в която Полша присъства сред първите места – Данъчен доход, този месец тя отстъпи своето четвърто място на набиращият скорост Неапол.

Прусия

Изведнъж оказала се заобградена от врага в една изненадваща и непровокирана война, Прусия все пак не губи кураж и има основание за оптимистични изгледи. Богатството на Прусия засега значително превъзхожда това на нейния враг, а военната сила ако и отстъпва, то съвсем с малко, а както знаем разликите от подобен род се заличават бързо стига хазната да е пълна. Същот така не трябва да се забравя и техническото превъзходство което несъмненно е на страната на Прусия , като една от най-просветените държави в Европа. Но все пак войната често поднася изненади и несъмненно ще станем свидетели на много такива.

Франция

Първата военна сила в Европа показа на какво е способна при масиран и насочен удар, но остава въпросът дали икономиката на Франция е способна да поддържа това темпо. Несъмненно голяма част от успехите на Френското оръжие се дължат на изненадващото нападение, още повече че френското оръжие така и не бе изпробвано в битка. Макарада е на второ място по данъчен доход, във всички останали показатели Франция е извън икономическите класации, което подсказва, че най-вероятно войната има краткотрайни цели и ще бъде приключена възможно най-бързо не без инициативата на самата Франция.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Австрия
3. Франция
4. Прусия
5. Испания

Армия:

1. Франция
2. Неапол
3. Прусия
4. Венеция
5. Саксония

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Франция
3. Великобритания
4. Неапол
5. Полша

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Неапол
3. Австрия
4. Прусия
5. Тоскана

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 1:03 am
Add a comment »

октомври 7, 2009

Брой ІІІ, март 1751

by avisian

The Times

Австрия

Австрия явно все още настройва държавният си апарат към максимизиране на постъпленията в държавната хазна. Австрия все още държи първенство по данъчни сборове и вторите места по търговски и по общ държавен доход. Мнози обаче си задават въпроса, дали това икономическо чудо ще опази Австрия от набъблващите по границата й нови световни сили. И от юг и от север Австрия е заобградена от лидиращи във военно отношение европейски сили, особено Венеция и Саксония.

Великобритания

Великобритания е другата държава , която въпреки своето второ място по състав на флотата в Европа, се е отдала по-скоро на мирно икономическо развитие, отколкото на трескавото въоръжаване развихрило се на континента. За съжаление Великобритания засега все още не може да се похвали с успехите на Австрия, макар и да я следва плътнов класацията по данъчен доход.

Испания

Докато Меркантилизмът залива възродената сред войните Европа, Испания все още преживява Реформацията. Невиждани по мащаби строителства на храмове и катедрали, тълпи безделници-богомолци кръстосващи страната, пищни украси и богати манастирска земи – това е картинтата с която се сблъсква посетителят на Испания. Това до голяма степен обуславя и икономиката на държавата. Църковният данък се превърна в основно приходно перо в казвата на Испания, и това перо прави този месец Испания най-богатата държава в Европа по отношение на месечен доход и една от най-пристижните държави в Европа.

Неапол

Макар да изпратил своя обичан крал Карл VІІ в последният му път, Неапол е твърдо решен да продължи курса предначертан от вече известният сред народа като „Обединител на Италия“. За жалост Карл не успя да види в сетният си час как започна да дава резултати политиката , за която той буквално отдаде живота си, но само няколко дена след смъртта му неговата наследница , кралица Мария Хосефа І Бурбон, обяви анексирането на графство Болоня и Папските държави с пълната благословия от страна на Папата. Въпреки че засега Рим остава независим и формално подчинен на Папата, ясно е че това е само жест към една духовна традиция.

С това престижа на Неапол в Европа полетя стремително към невиждани висини, но възхищението все повече започва да се премества със опасение, особенно при положение че Неаполитанската армия е една от трите най-силни Армии на континента.

Полша

Полша все повече се самодоказва като дремещата сила в Европа и мнозина аналитици с горчив присмех прогнозират, че скоро Полша ще проспи не само своето величие , но и свободата си. Въпреки това има и оптимистични мнения, подклаждани от все още неподтвърдените новини за смяна на кралският министелски кабинет във Варшава.

Прусия

Една от най-просветените държави в Европа все още преживява посредиците от удара на рецесията. Въпреки че икономиката бързо се възправя от нанесеният и удар, благодарение компетентните действия на високо-образованите държавни дейци, все пак не липсват и горчиви моменти. Шокът явно все пак е успял да разстрои някои от часовниковите механизми на Старата Прусия, и за жалост точно онези, с които тя се бе прославила през последните години на войни. Чести грешки в снабдителните отчети и интендирането на армейските арсинали донесе значителни загуби на хазната.

Франция

Франция обаче стана известна този месец не със своите блестящи показатели в международните класации, а със взрив на католическата реакция в Прованс. Южните провинции на страната с невероятна скорост бяха обхванати от народни вълнения въззоваващи към връщане на изконите католически ценности в живота , които бързо бяха оформени в стройни и катогорични политически искания и ултиматуми към Париж. Европа тръпне в очакване на развръзката – дали Париж ще се отзове на богоугодните искания или ще стовари върху бунтовниците втората военна сила в Европа.

Други новости:

По време на сутришна конна разходка в следствие на нещастен случай загина Хесенският престолонасредник принц Фредерик.

На проведеният във Виена електорски събор бе отхвърлено искането на Баварският кюрфюрст за отнемане на короната на Свещена Римска Империя от Австрийската Ерцхерцогиня.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Франция
3. Испания
4. Австрия
5. Прусия

Армия:

1. Венеция
2. Франция
3. Неапол
4. Саксония
5. Бавария

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол
4. Полша
5. Пиемонт

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Австрия
3. Неапол
4. Франция
5. Великобритания

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 7:06 pm
Add a comment »