Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » 2013 » ноември

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

ноември 20, 2013

Брой V, май 1751 година

by avisian

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe в областа на данъчните приходи и наичното развитие:

Най-великите страни в света (престиж):

1. Австрия
2. Нидерландите
3. Швеция
4. Испания
5. Русия
6. Полша
7. Неапол
8. Османската империя
9. Великобритания
10. Франция
11. Саксония
12. Прусия

Най-„революционни“ страни в Европа:

1. Русия
2. Османската империя
3. Испания

Светска хроника

Пред кралският двор на Неапол бе представен навършилият пълнолетие принц Санчо, херцог на Апулия. Младият херцот се отличава с завидна красота и галантни маниери, но за съжаление с нищо повече. Така или иначе ще бъде трудно да намери подходяща партия при дефицит на короновани свободни принцеси.

За разлика от него, австрийският крон-принц Йосиф е по-щастлив в това отношение. В Виена бе обявен годеж между сина на императрицата и дъщерята на Кьолнския архиепископ – Елизе Мария Вителсбах.

И отново пирати

Явно пиратите в Централно Средиземноморие не са прекратили своята дейност. Явно подразнени от заканите на неаполският крал, пиратите престанали да каперстват пиемонтските кораби и започнали да преследват неаполитанските търговци. Загубите от пиратски нападения само този месец възлизат на над 3000 дублона.

За разлика от Средиземноморието в Ла Манша пиратите прекратиха своята дейност, явно оплашени от патрулиращата там британска ескадра.

Ориенталски просветители

На площадите на Истамбул и други голуми градове се събират множество млади хора за да протестират против политиката на Високата Порта. Повечето възбудители на протестните събрания са турски младежи завършили образованието си в Европа и мечтаещи лъчите на Просвещението да огреят и тяхната изостанала и потънала в религиозно варварство империя. Изненадващо, но техните слова намират голям отклик сред по-младото население.

ВОЙНА!

Без формално обявяване на война полски и османски войски преминаха границите на Руската империя. Две османски армии се насочиха към вътрешността на страните но бяха забавени от руските пограничните отряди и в момента се намират в околностите на Днепропетровск и Астрахан. Руските отряде бързо се изтеглиха , явно за да се прегрупират. Полските нашественици се насочиха към големият украински град Киев и към Калуга. Засега няма никакви официални изявления от нито една от страните.

 

Русия
Османската империя
Испания
Filed under at 11:07 am
Add a comment »

ноември 10, 2013

Брой ІV, април 1751 година

by avisian

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe в областа на данъчните приходи и наичното развитие:

Най-великите страни в света (престиж):

1. Нидерландите
2. Франция
3. Австрия
4. Великобритания
5. Неапол
6. Русия
7. Бавария
8. Швеция
9. Испания
10. Саксония
11. Прусия
12. Полша
13. Османската империя
14. Пиемонт

Най-висока търговска ефективност:

1. Нидерландите
2. Франция
3. Австрия

Пирати … отново

Нови съобщения за пиратски нападения достигнаха до нашата редакция. Този път жертва на разбойниците на Седемте Морета са станали няколко френски търговски кораби. Нападенията са извършени в Ла Маншският проток. Според неподтвърдени слухове, натам вече се е запътила английска ескадра с цел да прекрати безчинствата на корсарите.

Светски новини

В Париж при кралският двор бе представена младата принцеса Хенриета-Анна , втората дъщеря на негово величество Луи ХV. Представянето бе извършено по време на богат бал в Версай по случай рожденият и ден. Осемнадесет годишната принцеса по право се счита за най-голямата красавица сред европейските кралски дворове и тази красота е само допълнителен аргумент за знатните ергени търсещи си жени с високо положение. А къде по-високо положение от това да се сродниш с един от най-блестателните крпалски дворове на Европа.

Приблизително по същото време пристигна новината за празненаствата в Санкт Петербург по случай свадбата между престолонаследника Петър и принцеса София Августа Фредерика Анхалт-Цербстска, приела преди свадбата православието под името Екатерина Алексеевна. Дъщеря на обеднял немски херцог на дребното херцогство Анхалт бе избрана лично от императрицата Елизавета. По повелението на същата от този момент Петър, херцог на Шлезвиг-Холщайн, и съпругата му ще живеят в Петербург при императорският двор.

Коне в беда

Страшна епидемия сполетя кралските конюшнина неаполитанският крал в Сицилия. Жертва на неизвестната болест станали няколко кобили в селата около Палермо и един от личните кралски жребци.

По препоръка на кралският ветеренар, за да се избегне разпространението на страшната зараза, бе наложена строга карантина на вторият кралски кон. Поради пресечената местност на кралството коневъдството не се ползва с почит в Неапол и загубите от епидемията са повече …емоционални – негово величество бе извънредно привързан към покойният кон с гордото име Шуши.

Некролог

В Стокхолм по време на военни маневри на дворцовата гвардия от апоплексически удар почина генерал-аншеф Юхан Банер. В памет на пославленият в двореца генерал, дворцовата гвардия ще носи черна траурна линта върху мундирите си в продължение на месец. Лично негово величество Адолф Фридрих І почти паметта на генерала с присътствието си на погребението.

Filed under at 3:47 am
Add a comment »

ноември 3, 2013

Брой ІІІ, март 1751 година

by avisian

 

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe в областа на данъчните приходи и наичното развитие:

Най-голям месечен данъчен приход:

1. Великобритания
2. Австрия
3. Франция
4. Полша
5. Неапол
6. Пиемонт
7. Испания
8. Саксония
9. Прусия
10. Османската империя
11. Русия
12. Нидерландите
13. Швеция
14. Бавария
Най-развити в научно отношение:

1. Прусия
2. Неапол
3. Австрия

 

Отново полски алкохолизъм!!!

Отново злоупотреба с алкохол се превърна в проблем с държавно значение в Полша. Този път по вина на пиян служител от търговската палата на кралството се случи пълна бърканица с издадените патенти за търговия. Някои патенти се дублирали , а други изобщо разрешавали търговия на несъществуващи тържища в запустели селски райони.

Мнозина търговци във връзка с това претърпели значителни загуби, не само заплатени за самите патенти, но и разходи по доставка на стоките си към места, където те просто не могат да се продават. Очаква се към полската търговска палата този месец да се насочат множество протести от аналогичните ведомства в други държави.

 

Filed under at 9:24 am
Add a comment »