Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » 2009 » август

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

август 5, 2009

by avisian

The Times

Елиза фон Вителсбах

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe

Обща класация

1. Бавария
2. Испания
3. Австрия

4. Пиемонт
5. Прусия
6. Руска империя
7. Великобритания
8. Дания
9. Полша
10. Неапол
11. Османската империя
12. Швеция
13. Франция
14. Нидерландите
15. Саксония

Светски новости

Докато в Бавария отново се вихрят балове, този път по повод встъпване в пълнолетие на племиницата на херцога – Елиза фон Вителсбах, в Австрия съвсе тихо и незабелязано премина бракосъчетанието между баварската принцеса София-Карлота и австрийския престолонаследник Йосиф. Поради скорошната кончина на Мария-Терезия фон Хабсбург, семейството реши да затвори церимонията и последвалите празненства в тесен семеен кръг.

Не можем да не отбележим и празника по случай рожденният ден на Георг Фредерик Оран-Насау, племеник на нидерландския щатхалтер. Освен клана Оран-Насау тържеството бе почетено и лично от Великия Песионарий, който преподнесе на рожденника инкрустирана сабя в знак на признанието му като възмъжал гражданин на републиката и неин бъдещ защитник.

Буря в Уелс.

Уелският полуостров бе разтърсен от урагнна буря, каквато жителите му не помнят. Многодневните дъждовни порои и ураганният вятър нанесоха значителни щети на инфраструктурите на полуострова и особено върху селското стопанство. Мнозина от пасищата са напълно наводнени и превърнати в блатисти езера, докато ранните посеви са напълно унищожени от няколкото едри градушки съпровиждащи дъждовете.

Конска епидемия в Сицилия.

Епедемична болест по конете покоси стотици животни в Сицилия. Въпреки, че всичките лекари на острова са мобилизирани за да спрат разпространението на епидемията и особено нейното прехвърляне върху хората, въздухът в провинцията носи уловимата смрад на мърша от въргалящите се край пътищата конски трупове. Според доверени източници не са пощадени дори и конете в кралските конюшни към двореца в Палермо.

Вятърът на промените

Въстание бушува във пруският град Шверин. Подети от вълната на неоволството на юнкерсите (старата военна аристокрация, отстранена от властта при бащата на Фридрих ІІ) се надигнали и едрите земевладелци от областта. Въстанието засега се е ограничило само до околностите на Шверин, но ехото на въстаническите идеи за ограничаване на властта на краля и създаване на аристократичен парламент вече се разнася и в съседните провинции.

Filed under at 1:29 am
Add a comment »