Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
 rage1751 » Бавария

rage1751


Warning: Use of undefined constant end_turn - assumed 'end_turn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/themes/radmod/index.php on line 13

октомври 7, 2009

Брой ІІІ, март 1751

by avisian

The Times

Австрия

Австрия явно все още настройва държавният си апарат към максимизиране на постъпленията в държавната хазна. Австрия все още държи първенство по данъчни сборове и вторите места по търговски и по общ държавен доход. Мнози обаче си задават въпроса, дали това икономическо чудо ще опази Австрия от набъблващите по границата й нови световни сили. И от юг и от север Австрия е заобградена от лидиращи във военно отношение европейски сили, особено Венеция и Саксония.

Великобритания

Великобритания е другата държава , която въпреки своето второ място по състав на флотата в Европа, се е отдала по-скоро на мирно икономическо развитие, отколкото на трескавото въоръжаване развихрило се на континента. За съжаление Великобритания засега все още не може да се похвали с успехите на Австрия, макар и да я следва плътнов класацията по данъчен доход.

Испания

Докато Меркантилизмът залива възродената сред войните Европа, Испания все още преживява Реформацията. Невиждани по мащаби строителства на храмове и катедрали, тълпи безделници-богомолци кръстосващи страната, пищни украси и богати манастирска земи – това е картинтата с която се сблъсква посетителят на Испания. Това до голяма степен обуславя и икономиката на държавата. Църковният данък се превърна в основно приходно перо в казвата на Испания, и това перо прави този месец Испания най-богатата държава в Европа по отношение на месечен доход и една от най-пристижните държави в Европа.

Неапол

Макар да изпратил своя обичан крал Карл VІІ в последният му път, Неапол е твърдо решен да продължи курса предначертан от вече известният сред народа като „Обединител на Италия“. За жалост Карл не успя да види в сетният си час как започна да дава резултати политиката , за която той буквално отдаде живота си, но само няколко дена след смъртта му неговата наследница , кралица Мария Хосефа І Бурбон, обяви анексирането на графство Болоня и Папските държави с пълната благословия от страна на Папата. Въпреки че засега Рим остава независим и формално подчинен на Папата, ясно е че това е само жест към една духовна традиция.

С това престижа на Неапол в Европа полетя стремително към невиждани висини, но възхищението все повече започва да се премества със опасение, особенно при положение че Неаполитанската армия е една от трите най-силни Армии на континента.

Полша

Полша все повече се самодоказва като дремещата сила в Европа и мнозина аналитици с горчив присмех прогнозират, че скоро Полша ще проспи не само своето величие , но и свободата си. Въпреки това има и оптимистични мнения, подклаждани от все още неподтвърдените новини за смяна на кралският министелски кабинет във Варшава.

Прусия

Една от най-просветените държави в Европа все още преживява посредиците от удара на рецесията. Въпреки че икономиката бързо се възправя от нанесеният и удар, благодарение компетентните действия на високо-образованите държавни дейци, все пак не липсват и горчиви моменти. Шокът явно все пак е успял да разстрои някои от часовниковите механизми на Старата Прусия, и за жалост точно онези, с които тя се бе прославила през последните години на войни. Чести грешки в снабдителните отчети и интендирането на армейските арсинали донесе значителни загуби на хазната.

Франция

Франция обаче стана известна този месец не със своите блестящи показатели в международните класации, а със взрив на католическата реакция в Прованс. Южните провинции на страната с невероятна скорост бяха обхванати от народни вълнения въззоваващи към връщане на изконите католически ценности в живота , които бързо бяха оформени в стройни и катогорични политически искания и ултиматуми към Париж. Европа тръпне в очакване на развръзката – дали Париж ще се отзове на богоугодните искания или ще стовари върху бунтовниците втората военна сила в Европа.

Други новости:

По време на сутришна конна разходка в следствие на нещастен случай загина Хесенският престолонасредник принц Фредерик.

На проведеният във Виена електорски събор бе отхвърлено искането на Баварският кюрфюрст за отнемане на короната на Свещена Римска Империя от Австрийската Ерцхерцогиня.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Франция
3. Испания
4. Австрия
5. Прусия

Армия:

1. Венеция
2. Франция
3. Неапол
4. Саксония
5. Бавария

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол
4. Полша
5. Пиемонт

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Австрия
3. Неапол
4. Франция
5. Великобритания

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 7:06 pm
Add a comment »

септември 26, 2009

Брой ІІ, февруари 1751

by avisian

The Times

Обзор за изминалият месец

Австрия

Австрия определено навлиза в един труден период на предизвикателства. Тежкото положение се индекира най-вече със колосалният срив в престижа на самата държава в международното пространство. От първото място което личността на императора заемаше в края на 1750 година, днес Императорът се нарежда едва на пето място сред най-влиятелните личности на континента.

Обеспокоителни са и показателите в други отношения. Австрия губи не само престижа си на дипломатическата сцена, но и своето положение на военна сила в Централна Европа.

Незадоволително е и развитието на империята в попрището на просвещението. В сравнение с миналия период грамотността на населението се покачи само с 1%.

Според аналитици този срив във военно и международно положение се дължи на извънредните усилия пренасочени от тези области към възстановяването на икономиката на държавата. За това говорят и икономическите показатели на Австрия. Въпреки че се изтегля от областите на своето изсконно доминиране, Австрия щурмува върховете на икономическите класации, като  държи първо място в Европа по данъчен приход и е сред най-първите места по търговски доход. Което съвсем логично поставя Австрия начело на най-богатите държави на континента.

Великобритания

За съжаление Британия тзи месец преживя голяма трагедия. Несвоевремената смърта на една от главните претенденти за престола – принцеса Мэри, потресе Англия до дъното на душата. Но едва ли това е основната причина на апатията и затвореността на Британия към делата извън острова. Единствено високият вътрешен доход, който отстъпва само на този на Австрия, оправдава присъствието на Велкобритания в рейтингите на европейските страни.

Испания

След крушителният спад на престижа на Австрия, Испания имаше всички шансове да си върне водещата роля в международното пространство на континента, но за съжелание тя неочаквнано бе изместена от свой неаполитански брат. Въпреки това множество индикатори говорят за пробуждането на средновековният доминант за нов живот.  За това говори и изведнъж рязко подскочилият търговски оборот на държавата, нареждащ я на трето място по търговски доходи в Европа и на второ по общи доходи.

Неапол

Благодарение на енергичната политика на неаполитанският Бурбон престижът на кралството в Европа рязко се покачи и превърна Неапол в най-обсъжданият фактор в европейската политика. Като резултат на широката просветителска дейност , продължена с отварянето на Неаполитанската Академия на Науките, днес около 57% от общото население на Южна Италия е грамотно. Вероятно това е и причината за по-ефикасната организация на администрацията и търговията на кралството. Макар поради своето малко население тя не може да се сравнява по вътрешен доход с такива гиганти като Австрия и Великобритания, но Неапол успя да се закрепи категорично като страна с най-доходната търговска дейност.

Полша

Полша обаче явно не бърза да се прости със хаоса, който явно е характерна черта на източните народи. Макар в страната да кипи просветителска дейност и голямата площ осигурява третото място по вътрешен доход в Европа, все пак Полша е страна страдаща от административно безредие, което не позволява и пълноценно на реализира своя потенциал във всяко едно отношение.

Прусия

Прусия днес заема почетно трето място по престиж в голямото Европейско семейство, и не е тайна че това се дължи най-вече на широката образователна реформа проведена от Фредрих ІІ в крлството. В момента само Пиемонт може да се похвали че е по-просветена и грамотна нация от Прусия, но въпреки това 68-те процента грамотност на Прусия са едно значително постижение в очите на Европа. Прусия наред с Пиемонт и Неапол е и една от трите държави с открита Академия на Науките, да не говорим че е единствената неиталиянска такава.

Това обаче явно не спява да спаси Прусия от засилващата се икономическа рецесия обхванала кралството и поглъщаща част от доходите му.

Франция

Въпреки че е трета по богатство нация в Европа, Франция явно харчи тези съкровища в една конкретна насока и тя е далеч от просветителството. Франция явно работи над изграждането на една модерна армия и флот, което е значителна предпоставка за другите държави да я поглеждат с известно подозрение, но и страхопочитание.

Накрая малко общи статистики

Общ европейски престиж

1. Неапол
2. Испания
3. Прусия
4. Франция
5. Австрия

Военна мощ

1. Венеция
2. Франция
3. Саксония
4. Бавария
5. Кьолн

Грамотност на населението

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Франция
5. Австрия

Данъчен доход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Полша
4. Франция
5. Пиемонт

Търговски доход

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход

1. Австрия
2. Испания
3. Франция
4. Неапол
5. Великобртания

Икономическа Ефективност

1. Бремен
2. Пфалц
3. Пиемонт
4. Великобритания
5. Нидерландите

Търговска Ефективност

1. Неапол
2. Великобритания
3. Испания
4. Австрия
5. Нидерландите

Научен прогрес

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Австрия
5. Бавария

Други съобщения

* * *

Електорът на Бавария изказа своето недоволство от дейността на Императора и заяви инициативата си за свикване на съвета на Електорите за снемане на короната от Мария Терезия и избирането на нов Император на СРИ. Това бе обявено в следния електорски декрет:

„Силно разтревожена от слуховете за скандалното финансиране на Австрийската хазна за сметка на чужди държави и безсрамното продаване на интересите на верни външни партньори на австрийската корона на чужди сили, Бавария е обезпокоена за бъдещето на многото по-малки държави, съставящи Свещената Римска Империя. Ерц-херцогът Карл Теодор Пфалц-Рейн намира това за сериозен удар върху престижа на Свещената Римска Империя и намира за опасна позицията на Австрия, която може по същия начин да „продаде“ интересите на някоя от останалите по-малки държави в състава на конфедерацията или да „източи“ финансовите й средства.

Поради това ерц-херцогът баварски желае да се позове на свещеното си право на електор за да постави под въпрос водачеството на Австрийската императрица на чело на Свещената Римска Империя и да свика нови избори за Император на Свещената Римска Империя.“

Във връзка с това Папската Курия подтвърди правото на Баварския електор и насрочи датата за избор на новият Император в края на Февруари. Папската канцелария разпрати на всичките електори покана да се явят лично и да изкажат волята си или да я предадът на Папата по куриер до края на месец февруари.

* * *

Велик Херцог на Тоскана заяви своето намерение да включи сред евентуалните си наследници на тосканският престол своя племеник – Карл Лорейнски

Filed under at 10:11 pm
Add a comment »

август 5, 2009

by avisian

The Times

Елиза фон Вителсбах

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe

Обща класация

1. Бавария
2. Испания
3. Австрия

4. Пиемонт
5. Прусия
6. Руска империя
7. Великобритания
8. Дания
9. Полша
10. Неапол
11. Османската империя
12. Швеция
13. Франция
14. Нидерландите
15. Саксония

Светски новости

Докато в Бавария отново се вихрят балове, този път по повод встъпване в пълнолетие на племиницата на херцога – Елиза фон Вителсбах, в Австрия съвсе тихо и незабелязано премина бракосъчетанието между баварската принцеса София-Карлота и австрийския престолонаследник Йосиф. Поради скорошната кончина на Мария-Терезия фон Хабсбург, семейството реши да затвори церимонията и последвалите празненства в тесен семеен кръг.

Не можем да не отбележим и празника по случай рожденният ден на Георг Фредерик Оран-Насау, племеник на нидерландския щатхалтер. Освен клана Оран-Насау тържеството бе почетено и лично от Великия Песионарий, който преподнесе на рожденника инкрустирана сабя в знак на признанието му като възмъжал гражданин на републиката и неин бъдещ защитник.

Буря в Уелс.

Уелският полуостров бе разтърсен от урагнна буря, каквато жителите му не помнят. Многодневните дъждовни порои и ураганният вятър нанесоха значителни щети на инфраструктурите на полуострова и особено върху селското стопанство. Мнозина от пасищата са напълно наводнени и превърнати в блатисти езера, докато ранните посеви са напълно унищожени от няколкото едри градушки съпровиждащи дъждовете.

Конска епидемия в Сицилия.

Епедемична болест по конете покоси стотици животни в Сицилия. Въпреки, че всичките лекари на острова са мобилизирани за да спрат разпространението на епидемията и особено нейното прехвърляне върху хората, въздухът в провинцията носи уловимата смрад на мърша от въргалящите се край пътищата конски трупове. Според доверени източници не са пощадени дори и конете в кралските конюшни към двореца в Палермо.

Вятърът на промените

Въстание бушува във пруският град Шверин. Подети от вълната на неоволството на юнкерсите (старата военна аристокрация, отстранена от властта при бащата на Фридрих ІІ) се надигнали и едрите земевладелци от областта. Въстанието засега се е ограничило само до околностите на Шверин, но ехото на въстаническите идеи за ограничаване на властта на краля и създаване на аристократичен парламент вече се разнася и в съседните провинции.

Filed under at 1:29 am
Add a comment »

юли 13, 2009

Брой 2, 1 март 1751 година

by avisian

The Times

Жертви на статистиката

Ето и последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe

Обща класация

1. Испания
2. Бавария
3. Пиемонт

4. Прусия
5. Австрия
6. Русия
7. Великобритания
8. Дания
9. Неапол
10. Османската империя
11. Швеция
12. Нидерландите
13. Саксония
14. Франция
15. Полша

Най-голям месечен приход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол

В приемната на Полския посланически приказДен на затворени врати

Мнозина европейски дипломати в Полша останаха озадачени и обидини, след като в дните определени им от Началника на Полския посланически приказ за подписването на дипломатически съглашения се озовали пред „закрити“ врати. Множество грамоти и договори останаха неподписани, а дипломатите напразно чакали във вестибюлите на Приказа. Въпреки това, цялата тази недоразбория доведе до сближаване между другите страни, или поне между представителите им, които от нямане какво да правят играха вист в приемните.

Неочакван подарък

Само по този начин може да бъде наречено безпрецидентното предаване на шведската област Кокола във владение на Австрийската корона. В Швеция цялата страна е в недоумение, тъй като никой не знае защо и принцеса София-Карлота Баварскасрещу какво е отцепена от държавата земя, бранена само преди 30 години с кръв и лишения по време на Северната война. Въпреки принципното одобрение във Виена, обаче и там пребивават в недоумение и неведение относно причините на подобна разменя и най-вече за какво и е на Австрия толкова отдалечена от метрополията територия и то намираща се в сферата на интересите на Русия, с която досега Австрия не е търсила конфликт.

В самата област цари хаос, тъй като новопристигналите австрийски администратори нбуквално не намират общ език със местното финско население.

Инициация

По стара дворцова традиция великолепен бал бе успоен в кралският дворец в Мюнхен в чест на пълнолетието на една от наследните принцеси на Бавария – София-Карлота. Първата братовчедка на краля бе представена пред двора, министрите и представителите на дипломатическите мисии. Всички останали очаровани от грацията, красотата и маниерите на младата принцеса. След няколко часови танци, пиршества и веселия гостите преди тръгване получиха лично от виновничката за тържеството медалиони с прекрасен неин портрет.

Filed under at 10:40 pm
Add a comment »