Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Саксония

rage1751

Саксония

Август ІІІСлед смъртта на полски крал Ян ІІІ Собиески, с помощта на Русия ,Август ІІ Саксонски се възкачва на престола на Полша, ставайки с това владетел на втора по големина държава в западна и средна Европа.

Август ІІ продължава войната на Свещения съюз срещу Османската империя и нанася няколко тежки поражения на татарските експедиции в Молдова, а две години по-късно Саксония с Полша влизат във Северната война срещу Швеция на страната на Русия и Дания. Тук бойното щастие изневерява на саксонския курфюрст и за кратко време той е изтласкан напълно от Полша от войските на Карл ХІІ. През 1704 Август подписва със Швеция сепаративен мир според който се отказва от трона на Полша и излиза от Северната война.

Обаче едва 5 години по-късно Август ІІ се връща на сцената на Северната война и с помощта на Руските войски си връща полския трон, на който остава и до края на живота си.

През 1733 Август ІІ умира и започва войната за Полското наследство. Саксония, Австрия и Русия се изправят срещу Франция и Испания, за да затвърдят полския трон зад новия саксонски кандидат – Август Фридрих, братовчеда на покойния Август ІІ. Руско-саксонските войски водени от сина на Август ІІ, новият саксонски курфюрст Август ІІІ, нанасят няколко поражения на полските поддръжници на френския кандидат Лещински. Виенския мир затвърждава Август Фридрих на трона на Полша.

Герб на СаксонияВъв войната за Австрийското наследство Саксония се присъединява към баварския лагер, но след преминаването на Прусия на страната на Мария Тереза, Саксония изтощена от войните подписва сепаративен мир и излиза от войната.

През 1749 година Бавария изненадващо напада Саксония, но въпреки изтощените си военни ресурси Саксония успява да отблъсне агресора и да постигне мирен договор със запазване на териториално статукво.

Столица: Дрезден
Брой на населени места: 20 (4 големи града, 8 средни града, 8 малки града)
Държавно управление: Абсолютна монархия
Парична единица: имперски крони

Династия: Ветин
Владетел: ерц-херцог Август ІІІ
Наследници: І. Фридрих Кристиан; ІІ. Иосиф Август

Обосновани претенции към троновете на:

1. Полша

Владението на Саксония дава право на електорален глас при избора на императора на СРИ.

Херцогство-курфюрстшество Саксония

 1. Дрезден – столица
 2. РадебойлСаксония - метрополия
 3. Косвиг
 4. Лайпциг
 5. Торгау
 6. Борна
 7. Глаухау
 8. Фрайберг
 9. Фрайтал
 10. Кемниц
 11. Цитау
 12. Вайсвасер
 13. Хьоерсверда
 14. Рийза
 15. Дюбелн
 16. Пирна
 17. Ауе
 18. Цвикау
 19. Плауен
 20. Ауербах