Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Пфалц

rage1751

Пфалц

Карл ФилипПфалц е сравнително малка държава в състава на СРИ, но с бурна история. През миналия век Пфалц се превръща в главен център на калвинизма (един от основните клонове на реформистката църква), което предизвиква доста конфликти първо с католическа Франция, която се опитва през 1688 да анексира Пфалц, а по-късно и с южните католически държави в състава на СРИ. Борбата на Пфалц за религиозна независимост през 1719-1724, когато Пфалц подкрепян от Прусия, се изправя против Австрия, за малко да завърши със военен конфликт.

През 1735 година Пфалц, заедно с Бавария и Саксония гласуват против приемането на Прагматическата санкция на император Карл VІ, с която се узаконявало наследството на Мария-Терезия над Австрийския престол.

По-късно Пфалц се включва във войната за Австрийското наследство, но чисто символично. По време на войната Пфалц се обявява едновременно и срещу двата основни лагера – срещу Франция и Австрия. За щастие на Пфалц, никоя от страните не обръща сериозно внимание на нейната позиция във войната.

Гербът на ПфалцСтолица: Майнц
Брой на населени места: 8 (3 големи града, 5 средни)
Икономическа ефективност: 110
Парична единица: имперски крони

Династия: Пфалц-Рейн (Вителсбах)
Владетел: пфалцграф Карл Филип
Наследници: І. Лудвиг; ІІ. Франц Лудвиг

Обосновани претенции за троновете на:

1. Бавария
2. Кьолн

Владеенето на Пфалц дава право на електорален глас при избора на императора на СРИ.

Пфалцграфство Пфалц – неигроваПфалц - метрополия

  1. Майнц – столица
  2. Андернах
  3. Нойвайдер Бекен
  4. Кобленц
  5. Вормс
  6. Лудвигщайн
  7. Ландау
  8. Трийр