Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Полша

rage1751

Полша

Август Фридрих ІСлед смъртта на великият полски крал Ян ІІІ Собиески, чието име се превърна в най-зловещо проклятие в цялата Османска империя, Сеймът бе поставен пред избора на новият крал. Благодарение на солидните подкупи избора спечелил подкрепяният от Руската империя Август ІІ Саксонски. Може да се каже , че с това започва един труден за Полша период.

Август ІІ продължава войната на Свещения съюз срещу Османската империя и нанася няколко тежки поражения на татарските експедиции в Молдова. С това той получава подкрепата на СРИ за утвърждаването на своя полски трон, оспорван до тогава от френския кандидат Франсуа Луи, херцог Конти.

Август ІІ се възкачва на Полския престол през 1697 година и едва две години по-късно избухва Северната война. Естествено без да се замисля импулсивния и авантюристичен по натура полски крал се включва във войната на страната на Русия. За съжаление войната започва за Русия не особено удачно и след няколко тежки поражения руските войски под командването на Петър І се изтеглят в защита, докато Полша поема основния удар на шведската армия. През 1702 шведите командвани от Карл ХІІ влизат в Краков. През 1704 Август окончателно е прогонен от Полша и на трона се възкачва протежирания от Швеция Станислав Лещински. Август е принуден да сключи мир със Швеция, официално отказвайки се от полския трон.

Герб на ПолшаЛещински обаче не се задържа на трона дълго. През 1709 реформираната руска армия го снима от трона и изблъсквайки шведските гарнизони от страната връща Август ІІ на трона, а през 1717 под натиска на руските окупатори Сеймът сдава част от пълномощията си на Август ІІ, правейки реално тази руска марионетка на трона абсолютен монарх.

За жалост Август ІІ не успява да затвърди наследственото предаване на полския трон и след смъртта му през 1733 започва Войната за Полското наследство.

Франция издигна кандидатурата на бившия крал Станислав Лещински, който през това време вече е тъст на френския крал Луи ХV. От друга страна Русия и Австрия издигнали кандидатурата на Август Фридрих Ветин (братовчеда на Август ІІ и чичото на новия Саксонски курфюрст Август ІІІ). Френската партия претърпя поражение и съгласно Виенския мир от 1738 Август Фридрих І се възкачва на полския престол.

Столица: Варшава
Брой на населени места: 40 (5 големи града, 7 средни града, 15 малки града и 13 села)
Държавно управление: Конституционна монархия
Парична единица: злоти

Династия: Ветин
Владетел: крал Август Фридрих І
Наследници: І. Фридрих; ІІ. Август Сигизмунд

Обосновани претенции към троновете на:

1. Саксония

Кралство Полша

 1. Варшава – столицаПолша - метрополия
 2. Отвок
 3. Ловидз
 4. Лодз
 5. Турек
 6. Кутно
 7. Чичанов
 8. Бяла Подласка
 9. Бялисток
 10. Бяловежа
 11. Люблин
 12. Брест
 13. Миколаив
 14. Ларослав
 15. Заможг
 16. Закопане
 17. Кьелце
 18. Краков
 19. Стара Стави
 20. Глоговек
 21. Вроцлав
 22. Кротозун
 23. Любин
 24. Познан
 25. Пила
 26. Слупск
 27. Олестин
 28. Волкойск
 29. Пинск
 30. Барановичи
 31. Новогрудок
 32. Лида
 33. Молодечно
 34. Вилнюс
 35. Варена
 36. Силута
 37. Паланга
 38. Пасвалис
 39. Бирзай
 40. Браслав