Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Бавария

rage1751

Бавария

Карл ТеодорХерцогство Бавария е едно от може би най-стабилните като граници член на Свещената Римска Империя. Което обаче не се отнася за вътрешния „мир“ на някога могъщото кралство. Няколко известни германски династии са се настанявали за кратко време на Баварския трон, но нито една не се е задържала. До 1742 той е заеман от един от последните изявени представители на германския дом Хоенщауфен. Карл Албрехт почина без да остави преки наследници и тронът преминава към представител на Пфалц-Рейнския дом – Карл Теодор (по-малък брат на Карл Филип Пфалцски).

Карл Теодор встъпва на трона в размирно време, когато около Бавария бушува войната за Австрийското наследство (война започнала именно заради претенциите на покойния Карл Албрехт над Австрийския престол, основани на древни наследствени договори), но младият монарх бързо се ориентира и с пълна сила се хвърля във пеклото на войната. Първоначално Бавария сключва мир и застава на страната на Австрия, но под натиска на Франция и Бохемия към края на войната отново се обръща срещу Австрия и се присъединява към Съюзниците. Като резултат , при подписването на Пфалцския мир , Бавария получава от Австрия земите на Аугсбург и Ландсхут.

Воден от своите амбиции Карл Теодор през 1749 започва война със Саксония, подсигурявайки с обещание за подкрепа от страна на Пруссия. Чрез стремителен удар баварските войски окупират Звикау, Плауен и Ауербах. Въпреки този стремителен успех обаче нещата се обръщат – Прусия не спазва условията на уговорката и Саксония свободно насочва всичките си сили на юг. За кратко време Саксония си възвръща земите и само при посредничество на Прусия Карл Теодор получава условия за мир без да понесе загуби.

Въпреки трагичната Саксонска кампания, положението на Бавария в даден момент е стабилно.Гербът на Баварските Вителсбах (Пфалц-Рейн)

Столица: Мюнхен
Брой на населени места: 15 (2 големи града, 5 средни, 4 малки и 4 села)
Държавно управление: Абсолютна монархия
Парична единица: имперски крони

Династия: Пфалц-Рейн (Вителсбах)
Владетел: ерцхерцог Карл Теодор
Наследници: І. Франц Лудвиг Иосиф; ІІ. Карл Франц

Обосновани претенции за троновете на:

1. Пфалц
2. Кьолн

Владеенето на Бавария дава право на електорален глас при избора на императора на СРИ.

Херцогство-курфюрстшество Бавария

 1. Мюнхен – столицаБавария - метрополия
 2. Розенхайм
 3. Кауфбойрен
 4. Аугсбург
 5. Ландсхут
 6. Инголщат
 7. Регенсбург
 8. Рот
 9. Нюрнберг
 10. Вюрцбург
 11. Ансбах
 12. Бамберг
 13. Хоф
 14. Ерланген
 15. Бад Кисинген