Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Швеция

rage1751

Швеция

Адолф Фридрих ІПрез 1699 Русия повежда война с Швеция за излаза към Балтийско море. Първоначално младият шведски крал Карл ХІІ жъне небивали успехи. За най-кратко време той разбива войските на Дания и Полша (съюзници на Русия) принуждавайки ги да излязат от войната. амият руски цар Петър І претърпява редица поражения и е принуден да се оттегли навътре в страната за да преустрои армията си. Бойното щастие обаче изневерява на Карл и руската армия започва контра-офанзивата си. След като Карл е разбит при Полтава и бяга в Истамбул, русите свалят от полския трон поставения от Карл крал и връщат на трона саксонския кюрфяст. След това новосъздадения руски флот започва тежка война по море с променливи резултати.

Карл макар да успява да убеди Османската империя да нападне Русия, докато тя се е съсредоточила на север, войната свършва бързо с мир между Русия и Турция, като Русия само връща територии взети от Турция в миналата война. Освен това Русия успява да убеди Високата порта в необходимостта да се отърве от Карл ХІІ и той бива убит.

След гибелта на Карл ХІІ, на трона се възкачва неговата по-малка сестра Улрика Елеонора. Тя продължава преговорите с Русия за спирането на Северната война, познати още от брат й, но поради големите искания на Русия, отхвърля мира и подновява войната.  Двете години на нейното самостоятелно царствие (1718-1720) шведите претърпяваш още няколко значителни поражения от руските войски и тя решава да се отрече от престола в полза на своя съпруг – Фридрих Хесен-Каселски.

При Фридрих І Швеция подписва мирния договор с Русия, по който загубва всичките си континентални владения по юфното крайбрежие на Балтийско море.

Герб на ШвецияОбаче през 1741 година Фридрих решава да поиска реванш от Русия и започва втората Севернавойна. Швеция отново търпи редица загуби и загубва контрола над голяма баст от Финландия. Войната свършва на следващата година с подписването на позорен мир, затвръждаващ завоеванията на Русия.

След загубана във втората Северна война авторитета на абсолютната власт е сериозно разклатен, от което се възползва райхстага и принуждава краля да му делегира голяма част от монаршеските привелегии. Властта на Райхстага(Парламента) скоро нарастнала дотолкова, че той принуди Фридрих да се откаже от престола в полза на своя племенник Адолф Фридрих І Хесен-Каселски.

Столица: Стокхолм
Брой на населени места: 25 (5 големи града, 9 средни града, 8 малки града и 4 села)
Държавно управление: Конституционна монархия
Парична единица: талери

Династия: Хесен-Касел
Владетел: Адолф Фридрих І
Наследници: І. Густав; ІІ. Карл

Обосновани притенции към троновете на:Швеция - метрополия

1. Хесен

Кралство Швеция

 1. Осло
 2. Карлстад
 3. Удевалла
 4. Мора
 5. Йостерсунд
 6. Вилхелмине
 7. Сторуман
 8. Жокмок
 9. Кируна
 10. Малмбергет
 11. Кеми
 12. Лулео
 13. Шелефтео
 14. Умео
 15. Йорнскьолдсвик
 16. Упсалла
 17. Стокхолм – столица
 18. Гьотеборг
 19. Вюрнам
 20. Вьостервик
 21. Карлскрона
 22. Хелзингборг
 23. Вааза
 24. Ойло
 25. Кокола