Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Нидерландите

rage1751

Нидерландите

Уилям ІVРепублика на Седемте Обединени Нидерландии се създаде през 1579 – водени от Уилям І Орански Нидерландите се отърсили от господството на испанските Хабсбурги. Дълго време обаче тази Република не била призната от силните на деня и чак през 1648 според клаузите на Вестфалския мир тя става напълно призната държава.

През втората половина половина на 17-ти век Нидерландия с бързи темпове набира сила и в резултат , когато Европа е в навечерието на трите огромни войни за наследства Нидерландите не са само една от най-богатите нации, но и колониална сила, оспорваща в това отношение дори и превъзходството на Испания.

Герб на Обединените Провинции1751 година Нидерландите са най-богатите и гъстонаселените земи в Европа. Духът на свободната търговия все едно за винаги се е приютил в пристанищните складове и тържища на градовете им. Богата колониална империя се е разпростряла както в Новия свят, така и по богатите острови на Малайзия.

Освен търговската си мощ Нидерландия даде да се разбере и че не е толкова беззащитна.  През 1667 Нидерландите нанесоха унизително поражение на Англия в колониална война. А през 1672, 1701 и 1748 успешно бяха отблъснати завоевателските войски на Франция.

Въпреки успехите на външната сцена, във вътрешността на самата република се появяват пробойни. Тромавата система на управление все по-трудно успява навремено да отреагира на бързо менящата се политическа обстановка, което се личи по това, че само в първите 50 години на века правителството на няколко пъти е било сменяно заради неспособността му да се справи с кризата.

В настоящ момент наследствения пост на щатхалтера държи Уилям ІV, принц Орански. Щатхалтера има в мирно време само представителна функция на държавен глава, а във военно време има функциите на главнокомандващ. Останалата власт, както и властта да определя външнополитическия курс на страната се намира в ръцете на избраното от Парламента правителство, оглавено от Главен Пенсионарий. Този пост през 1751 се заема от Пиетер Стейн.

Столица: Утрехт
Брой на населени места: 9 (6 големи града, 3 средни града)
Държавно управление: Конституционна монархия
Парична единица: гулдени

Династия: –
Владетел: Уилям ІV Орански/Пиетер Стейн
Наследници: І. Уилям; ІІ. Каролина

Обосновани претенции към троновете на:

1. Великобритания – пра-чичото на Уилям ІV (Уилям ІІІ Орански) е заемал трона на Великобритания въз основа на връзката си с династията на Стюартите по майчина линия.

Нидерландите - метрополия

Обединени провинции на Нидерландите

  1. Утрехт – столица
  2. Тилбург
  3. Арнем
  4. Миделбург
  5. Амстердам
  6. Хага
  7. Люварден
  8. Зволе
  9. Гронинген