Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Дания

rage1751

Дания

Фредерик VСлед Северната война 1700-1721 Дания не е преживявала никакви значителни сътресения. Макар самата война срещу Швеция да бе тежка, но основната и тежест пое не Дания, а Полша и Русия. Въпреки това значително събитие , макар и не от военен характер, бе смъртта на крал Фредерик ІV през 1730 година. Съгласно завещанието му по-малкият му син Ханс получи като наследство териториите на древното кралство Норвегия като лично владение. Така Дания бе разделена между двамата му сина – Дания под управлението на Кристиан VІ и Норвегия под ръководството на Ханс ІІ.

Гербът на рода Олденбург16 години по-късно тронът на Дания преминава към сина на Кристиан VІ – Фредерик V, племенника на краля на Норвегия. Новият монарх веднага се оказва безгрижен към държавните дела, привлечен повече от виното споделено с близки „приятели“ отколкото от отегчителните кралски съвети. Така цялата власт се концентрира в ръцете на умелия кралски съветник Адам Готлом Молтке. Политиката на Молтке се състои най-вече в сближаване на отношенията между Дания и Руската империя, с цел да се контрират нарастващите имперски Амбиции на Фридрих ІІ Прусски.

Сред основните проблеми на Дания обаче е постепенната загуба на търговската инициатива в Европа. Славните дни на Ханзата отдавна са отшумели и Датските търговци все повече биват измествани от колониалните държави. Датската дървесина и кожи не могат да са конкурент на качеството и количеството довозвано от Америките, което се отразява и на цялостната икономика на суровите скандинавски провинции, съставящи повече от половината от територията на кралството.

Столица: Копенхаген
Брой на населени места: 15 (3 големи града, 4 средни града, 4 малки града и 4 села)
Икономическа ефективност: 90Дания - метрополия
Парична единица: датски крони

Династия: Олденбург
Владетел: крал Фредерик V
Наследници: І. Каролина; ІІ. Кристиан

Обосновани претенции към троновете на:

1. Норвегия
2. Шлезвиг-Холщайн

Кралство Дания – неигрова

 1. Сендерборг
 2. Орхус
 3. Копенхаген – столица
 4. Одензе
 5. Аренда
 6. Ставангер
 7. Берген
 8. Родберг
 9. Лилехамер
 10. Отта
 11. Улсберг
 12. Малмьо
 13. Брена
 14. Хеланд
 15. Висби