Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой ІV, април 1751

rage1751

октомври 15, 2009

Брой ІV, април 1751

by avisian

Определено главната новост на месеца е избухналата Френско-Пруска война. На 1-3 април едновремено и без никакво предизвестие Франските войски окупирали почти цялата територия на Пфалм и и някои от провинциите на Кьолн. Едновремено с това Саксония навлезе с малки но бързоподвижни отряди конница дълбоко в Пруските територии и стигна чак до Щетин. Хесенските войски пък се насочиха директно към сърцето на Пфалц и се опитаха да обсадят Майнц. В този първи стадий на войната едниственото голямо сражение се проведе под стените на Майнц, където хесенската конница се възползвала от елемента на изненадата и своя по-голям опит и успя значително да притесни отбраняващите се , въпреки брилиантно организираната защита на града от самиян принц Франц Лудвиг фон Вителсбах. Засега градът все още удърха напора на хесенската конница, но ако не бъде пратено подкрепление , градът едва ли би издържал още един месец.

Ние ще продължаваме да следим събитията от фронта, но сега да се върнем към прегледа на състоянието на Великите Сили в зората на може би нова Европейска Война.

Австрия

Осезаемо е напрежението около тази страна, около която постоянон витаят въпроси все още не намерили отговори. Най-важният от тях е на какво разчита Австрия постепенно свивайки се и затваряйки се в историческите територии на Хабсбургите. Този въпрос става все по-значим в светлината на преотстъпването на Австрийските Нидерланди на Франция. Въпреки всеобщото недоумение обаче, Австрия продължава да присъства в първата тройка по всички икономически показатели и успява да възстанови поспадналият си авторитет като в момента заема почетното второ място веднага след Неапол.

Великобритания

За разлика от Австрия, Албионът изглежда като че ли потъва бавно но сигурно.  Това усещане най-вече се дължи на постепеният спад на икономическите показатели по сравнение с другите държави. Явно ленността и привидната сигурност на острова започва да изиграва лоша шега на Великобритания, особенно с оглед на все повече нарастващата военна и политическа мощ на нейния извечен антагонист – Франция.

Испания

Църковната идилия на Испания явно започва да дава пробоини, тъй като въпреки огромните постъпления в хазната от църквите и манастирите, народът преживява истинска катастрофа и обедняването на обикновенният испанец е очевидно най-малкото по количеството събирани в Испания данъци. Да не говорим за това че по оценката на икономическата ефективност Испания твърдо държи последното място индикирайки буквално липса на всякаква икономика в държавата.

Видимо това , както и вопиющата липса на грамотност, тласка селяните в ръцете на появилите се множество авантюристи желаещи на вълната на народното недоволство да намерят облаги и власт. Несъмненно най-фрапиращ сред подобни случаи е избухналото в земите на древна Португалия въстание водено от самозван принц Хосе, обявил се за пряк наследник на португалската кралска династия. Този шарлатан за кратко време успя да разбуни духовете в шест провинции и да събере под знавмената си хиляди недоволни „португалци“, жаждащи откъсване от Испанския трон и пълна независимост на Португалия.

Дали за да предотврати евентуална външна помощ за бунтовниците или по други причини, Кралският съвет на Испания взел решение за затварянето на Гибралтар за свободно преминаване на чужди военни кораби.

Неапол

Неапол продължава да доминира в сърцата на хората в Европа като пример за подражание. В същият момент Неапол щурмува с яростна сила всички възможни класации. Успявайки да настъпва по петите лидера в класацията по въоръжени сили – Франция, Неапол почти изпреварва Испания по общ месечен доход. и е в тройката на военноморските сили на Европа. Всичко говори за един Златен Век за Италия и мнозина говорят за кралицата вече как за Кралица на Италия, а не само Неапол.

Полша

Макар да дава вече признаци на живот все още е рано да се говори за Полша като равностойна и влиятелна политическа сила в Европа. Същото може да се каже и за темповете на развитие, значително изоставащи от другите държави. В единствената класация в която Полша присъства сред първите места – Данъчен доход, този месец тя отстъпи своето четвърто място на набиращият скорост Неапол.

Прусия

Изведнъж оказала се заобградена от врага в една изненадваща и непровокирана война, Прусия все пак не губи кураж и има основание за оптимистични изгледи. Богатството на Прусия засега значително превъзхожда това на нейния враг, а военната сила ако и отстъпва, то съвсем с малко, а както знаем разликите от подобен род се заличават бързо стига хазната да е пълна. Същот така не трябва да се забравя и техническото превъзходство което несъмненно е на страната на Прусия , като една от най-просветените държави в Европа. Но все пак войната често поднася изненади и несъмненно ще станем свидетели на много такива.

Франция

Първата военна сила в Европа показа на какво е способна при масиран и насочен удар, но остава въпросът дали икономиката на Франция е способна да поддържа това темпо. Несъмненно голяма част от успехите на Френското оръжие се дължат на изненадващото нападение, още повече че френското оръжие така и не бе изпробвано в битка. Макарада е на второ място по данъчен доход, във всички останали показатели Франция е извън икономическите класации, което подсказва, че най-вероятно войната има краткотрайни цели и ще бъде приключена възможно най-бързо не без инициативата на самата Франция.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Австрия
3. Франция
4. Прусия
5. Испания

Армия:

1. Франция
2. Неапол
3. Прусия
4. Венеция
5. Саксония

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Франция
3. Великобритания
4. Неапол
5. Полша

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Неапол
3. Австрия
4. Прусия
5. Тоскана

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 1:03 am

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.