Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой ІІІ, март 1751

rage1751

октомври 7, 2009

Брой ІІІ, март 1751

by avisian

The Times

Австрия

Австрия явно все още настройва държавният си апарат към максимизиране на постъпленията в държавната хазна. Австрия все още държи първенство по данъчни сборове и вторите места по търговски и по общ държавен доход. Мнози обаче си задават въпроса, дали това икономическо чудо ще опази Австрия от набъблващите по границата й нови световни сили. И от юг и от север Австрия е заобградена от лидиращи във военно отношение европейски сили, особено Венеция и Саксония.

Великобритания

Великобритания е другата държава , която въпреки своето второ място по състав на флотата в Европа, се е отдала по-скоро на мирно икономическо развитие, отколкото на трескавото въоръжаване развихрило се на континента. За съжаление Великобритания засега все още не може да се похвали с успехите на Австрия, макар и да я следва плътнов класацията по данъчен доход.

Испания

Докато Меркантилизмът залива възродената сред войните Европа, Испания все още преживява Реформацията. Невиждани по мащаби строителства на храмове и катедрали, тълпи безделници-богомолци кръстосващи страната, пищни украси и богати манастирска земи – това е картинтата с която се сблъсква посетителят на Испания. Това до голяма степен обуславя и икономиката на държавата. Църковният данък се превърна в основно приходно перо в казвата на Испания, и това перо прави този месец Испания най-богатата държава в Европа по отношение на месечен доход и една от най-пристижните държави в Европа.

Неапол

Макар да изпратил своя обичан крал Карл VІІ в последният му път, Неапол е твърдо решен да продължи курса предначертан от вече известният сред народа като „Обединител на Италия“. За жалост Карл не успя да види в сетният си час как започна да дава резултати политиката , за която той буквално отдаде живота си, но само няколко дена след смъртта му неговата наследница , кралица Мария Хосефа І Бурбон, обяви анексирането на графство Болоня и Папските държави с пълната благословия от страна на Папата. Въпреки че засега Рим остава независим и формално подчинен на Папата, ясно е че това е само жест към една духовна традиция.

С това престижа на Неапол в Европа полетя стремително към невиждани висини, но възхищението все повече започва да се премества със опасение, особенно при положение че Неаполитанската армия е една от трите най-силни Армии на континента.

Полша

Полша все повече се самодоказва като дремещата сила в Европа и мнозина аналитици с горчив присмех прогнозират, че скоро Полша ще проспи не само своето величие , но и свободата си. Въпреки това има и оптимистични мнения, подклаждани от все още неподтвърдените новини за смяна на кралският министелски кабинет във Варшава.

Прусия

Една от най-просветените държави в Европа все още преживява посредиците от удара на рецесията. Въпреки че икономиката бързо се възправя от нанесеният и удар, благодарение компетентните действия на високо-образованите държавни дейци, все пак не липсват и горчиви моменти. Шокът явно все пак е успял да разстрои някои от часовниковите механизми на Старата Прусия, и за жалост точно онези, с които тя се бе прославила през последните години на войни. Чести грешки в снабдителните отчети и интендирането на армейските арсинали донесе значителни загуби на хазната.

Франция

Франция обаче стана известна този месец не със своите блестящи показатели в международните класации, а със взрив на католическата реакция в Прованс. Южните провинции на страната с невероятна скорост бяха обхванати от народни вълнения въззоваващи към връщане на изконите католически ценности в живота , които бързо бяха оформени в стройни и катогорични политически искания и ултиматуми към Париж. Европа тръпне в очакване на развръзката – дали Париж ще се отзове на богоугодните искания или ще стовари върху бунтовниците втората военна сила в Европа.

Други новости:

По време на сутришна конна разходка в следствие на нещастен случай загина Хесенският престолонасредник принц Фредерик.

На проведеният във Виена електорски събор бе отхвърлено искането на Баварският кюрфюрст за отнемане на короната на Свещена Римска Империя от Австрийската Ерцхерцогиня.

Класации:

Престиж:

1. Неапол
2. Франция
3. Испания
4. Австрия
5. Прусия

Армия:

1. Венеция
2. Франция
3. Неапол
4. Саксония
5. Бавария

Грамотност:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Франция
4. Неапол
5. Австрия

Данъчен доход:

1. Австрия
2. Великобритания
3. Неапол
4. Полша
5. Пиемонт

Търговски доход:

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход:

1. Испания
2. Австрия
3. Неапол
4. Франция
5. Великобритания

Наука:

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Австрия
4. Бавария
5. Неапол

Filed under at 7:06 pm

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.