Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой ІІ, февруари 1751

rage1751

септември 26, 2009

Брой ІІ, февруари 1751

by avisian

The Times

Обзор за изминалият месец

Австрия

Австрия определено навлиза в един труден период на предизвикателства. Тежкото положение се индекира най-вече със колосалният срив в престижа на самата държава в международното пространство. От първото място което личността на императора заемаше в края на 1750 година, днес Императорът се нарежда едва на пето място сред най-влиятелните личности на континента.

Обеспокоителни са и показателите в други отношения. Австрия губи не само престижа си на дипломатическата сцена, но и своето положение на военна сила в Централна Европа.

Незадоволително е и развитието на империята в попрището на просвещението. В сравнение с миналия период грамотността на населението се покачи само с 1%.

Според аналитици този срив във военно и международно положение се дължи на извънредните усилия пренасочени от тези области към възстановяването на икономиката на държавата. За това говорят и икономическите показатели на Австрия. Въпреки че се изтегля от областите на своето изсконно доминиране, Австрия щурмува върховете на икономическите класации, като  държи първо място в Европа по данъчен приход и е сред най-първите места по търговски доход. Което съвсем логично поставя Австрия начело на най-богатите държави на континента.

Великобритания

За съжаление Британия тзи месец преживя голяма трагедия. Несвоевремената смърта на една от главните претенденти за престола – принцеса Мэри, потресе Англия до дъното на душата. Но едва ли това е основната причина на апатията и затвореността на Британия към делата извън острова. Единствено високият вътрешен доход, който отстъпва само на този на Австрия, оправдава присъствието на Велкобритания в рейтингите на европейските страни.

Испания

След крушителният спад на престижа на Австрия, Испания имаше всички шансове да си върне водещата роля в международното пространство на континента, но за съжелание тя неочаквнано бе изместена от свой неаполитански брат. Въпреки това множество индикатори говорят за пробуждането на средновековният доминант за нов живот.  За това говори и изведнъж рязко подскочилият търговски оборот на държавата, нареждащ я на трето място по търговски доходи в Европа и на второ по общи доходи.

Неапол

Благодарение на енергичната политика на неаполитанският Бурбон престижът на кралството в Европа рязко се покачи и превърна Неапол в най-обсъжданият фактор в европейската политика. Като резултат на широката просветителска дейност , продължена с отварянето на Неаполитанската Академия на Науките, днес около 57% от общото население на Южна Италия е грамотно. Вероятно това е и причината за по-ефикасната организация на администрацията и търговията на кралството. Макар поради своето малко население тя не може да се сравнява по вътрешен доход с такива гиганти като Австрия и Великобритания, но Неапол успя да се закрепи категорично като страна с най-доходната търговска дейност.

Полша

Полша обаче явно не бърза да се прости със хаоса, който явно е характерна черта на източните народи. Макар в страната да кипи просветителска дейност и голямата площ осигурява третото място по вътрешен доход в Европа, все пак Полша е страна страдаща от административно безредие, което не позволява и пълноценно на реализира своя потенциал във всяко едно отношение.

Прусия

Прусия днес заема почетно трето място по престиж в голямото Европейско семейство, и не е тайна че това се дължи най-вече на широката образователна реформа проведена от Фредрих ІІ в крлството. В момента само Пиемонт може да се похвали че е по-просветена и грамотна нация от Прусия, но въпреки това 68-те процента грамотност на Прусия са едно значително постижение в очите на Европа. Прусия наред с Пиемонт и Неапол е и една от трите държави с открита Академия на Науките, да не говорим че е единствената неиталиянска такава.

Това обаче явно не спява да спаси Прусия от засилващата се икономическа рецесия обхванала кралството и поглъщаща част от доходите му.

Франция

Въпреки че е трета по богатство нация в Европа, Франция явно харчи тези съкровища в една конкретна насока и тя е далеч от просветителството. Франция явно работи над изграждането на една модерна армия и флот, което е значителна предпоставка за другите държави да я поглеждат с известно подозрение, но и страхопочитание.

Накрая малко общи статистики

Общ европейски престиж

1. Неапол
2. Испания
3. Прусия
4. Франция
5. Австрия

Военна мощ

1. Венеция
2. Франция
3. Саксония
4. Бавария
5. Кьолн

Грамотност на населението

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Франция
5. Австрия

Данъчен доход

1. Австрия
2. Великобритания
3. Полша
4. Франция
5. Пиемонт

Търговски доход

1. Неапол
2. Австрия
3. Испания
4. Великобритания
5. Прусия

Общ доход

1. Австрия
2. Испания
3. Франция
4. Неапол
5. Великобртания

Икономическа Ефективност

1. Бремен
2. Пфалц
3. Пиемонт
4. Великобритания
5. Нидерландите

Търговска Ефективност

1. Неапол
2. Великобритания
3. Испания
4. Австрия
5. Нидерландите

Научен прогрес

1. Пиемонт
2. Прусия
3. Неапол
4. Австрия
5. Бавария

Други съобщения

* * *

Електорът на Бавария изказа своето недоволство от дейността на Императора и заяви инициативата си за свикване на съвета на Електорите за снемане на короната от Мария Терезия и избирането на нов Император на СРИ. Това бе обявено в следния електорски декрет:

„Силно разтревожена от слуховете за скандалното финансиране на Австрийската хазна за сметка на чужди държави и безсрамното продаване на интересите на верни външни партньори на австрийската корона на чужди сили, Бавария е обезпокоена за бъдещето на многото по-малки държави, съставящи Свещената Римска Империя. Ерц-херцогът Карл Теодор Пфалц-Рейн намира това за сериозен удар върху престижа на Свещената Римска Империя и намира за опасна позицията на Австрия, която може по същия начин да „продаде“ интересите на някоя от останалите по-малки държави в състава на конфедерацията или да „източи“ финансовите й средства.

Поради това ерц-херцогът баварски желае да се позове на свещеното си право на електор за да постави под въпрос водачеството на Австрийската императрица на чело на Свещената Римска Империя и да свика нови избори за Император на Свещената Римска Империя.“

Във връзка с това Папската Курия подтвърди правото на Баварския електор и насрочи датата за избор на новият Император в края на Февруари. Папската канцелария разпрати на всичките електори покана да се явят лично и да изкажат волята си или да я предадът на Папата по куриер до края на месец февруари.

* * *

Велик Херцог на Тоскана заяви своето намерение да включи сред евентуалните си наследници на тосканският престол своя племеник – Карл Лорейнски

Filed under at 10:11 pm

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.