Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой І, януари 1751

rage1751

септември 23, 2009

Брой І, януари 1751

by avisian

The Times

Един преполовен век …

Ето че зад гърба ни останаха едни бурни и изпълнени със събития първите пет десетилетия от 18-ти век. Буквално нито една европейска държава в момента не е в онова състояние и дори не е в същите границис каквито започна този век. Четири мащабни и кървави войни разтърсиха целият континент из основи , не оставяйки равнодушен нито един човек от висогите върхове на Урал до бурните брегове на Атлантическия океан, разкроявайки Европа отново и отново. Е ето настъпи денят да прмерим толкова дължо разкрояваният и съшиваният костюм.

С какво лице влизат европейските държави във втората половина на века.

Австрия

Австрия , с оглед на своето разположение и своята голяма роля в делата на Централна Европа, не бе подмината от нито една от войните. Хабсбургите на няколко пъти са участвали в подялбата на европейски територии, като не винаги това участие и е донасяло ползи. Въпреки всичко това , а и благодарение на все още престижната, ако не и практичната, позиция на лидер на немските народи, Австрия в очите на европейците си остава една от най-влиятелните и уважавани държави. По силата на своя престиж личността на австрийската императрица все така остава по мнението на обикновените граждани най-влиятелната личност в Европа.

Макар воденето на няколко войни една след друга и съпътстващите това немалки разходи, Австрия по фискалните доклади за 1750 година се оказа страната с най-голям държавен доход. Този доклад обаче възбуди големи спорове сред финансовите среди в Европа. Макар и на второ място по търговски приходи в европа, благодарение на своето силно дипломатическо присъствие, данъчните приходи на Австрия понесоха сериозни удари по време на войните и свързаното с това обедняване и разоряване на някои от районите в състава на империята. Не е тайна, че данъчните сборове  в Австрия претърпяха значителен спад и тя загуби мястото си сред трите държави с най-високи вътрешни приходи. Това се подкрепя и от факта , че Австрия се смята за една от държавита с най-ниска икономическа ефективност. Взимайки предвид тези факти, мнозина финансисти отдават шоковото постъпление в австрийската хазна в края на 1750 година за дължащо се на значителни външни субсиидии от страна на държави под пряко влияние на австрийската корона.

Въпреки буйният период в историята си, Австрия все пак успява да отделя нужното внимание на тъй важните за нашето време наука и култура. И въпреки , че по последни данни броят на грамотните граждани на империята съставя само 10% от цялото население, Виена безспорно заема трето място в плеядата на просветените европейски столици, заставайки веднага след Торино и Берлин.

Великобритания

Последните десетилетия до някъде показаха на британците нелицеприятната истина, че колкото и да са мвогъщи в колониално и морско отношение в Европа те винаги са обречени да изпълняват ролята на държава от задния двор на континента. Макар войните да пощадиха метрополията на островното кралство и позволиха то да се затвърди като държава с най-висок вътрешен доход, търговските доходи на Британия значително пострадаха първо от проблемите в американските колонии, а след това и от тъкмо отшумелият скандал с търговските регистри. Като рзултат, въпреки че Британия влиза в петорката държави с най-високи търговски доходи, нейният оборот за изминалата година се измерва в нищожни части от тези на лидиращите Неапол и Австрия.

Мнозина експерти отчитат тези неуспехи на назадничавата политика на правителството на Негово Кралсско Величество, което не отделя нужните средства на просветителската дейност и на въвеждането в държавата на новите научни методи във всичките сфери на живота. Показателен за това е фактът, че едва 4% от населението на Албиона са запознати с елементарните основи на писмената реч и математиката.

Испания

За съжаление тази велика и могъща държава все повече губи престиж в Европа поради своята превързаност към все по-остаряващи и неадекватни спрямо съвременността църковни морални догми. По всеобщо мнение на европейските финансисти икономиката на Испания е в дълбока рецесия и все още се поддържа само от църковните данъци и остатъците златни резерви докарани от Испанските колонии. Това мракобесие и ленност е толкова всеобхватно в цялата страна, че грамотни хора в нея са голяма рядкост,да не кажем , че се броят на пръсти.

Неапол

За разлика от големия си брат, кралят на Неапол се прослави през последните си години като предприемчива и енергична личност, което донесе голям кредит на доверие както в него така и в страната му, издигайки Неапол сред страните с най-висок европейски престиж. За по-малко от десетилетие, откакто испанският принц се възкачи на трона, страната преживя невиждано преобразяване. Италиянският юг станал пословичен със своята селяндурщина и непросветеност, с мощен тласък се вряза сред първите политически сили на континента. Трети по броят грамотни граждани , и в първите тройки по вътрешен и общ национален доход, да не говорим, че за кратко враме Неапол се превърна в любимата дестинация на европейските търговци.

В тази нова Обетована земя намериха пристан не само търговци и политически личности, но и мнозина мъже на науката привлечени от добрите условия за работа и развитие във Неаполският университет, сравним днес по престиж с тези на Виена, Парижката Сорбона и Дрезденският университет.

Полша

Третата главна политическа сила в Европа също не остана незасегната от войните. Тук обаче най-силният удар бе нанесен върху администрацията на държавата. Светкавичната и многократна смяна на административния апарат доведе до голям хаос в държавните архиви и воденето на отчетност. Това незабавно се отрази и върху икономиката, тъй като напълно обърканите регистри на търговските лицензии буквално блокираха цялата външна търговия на държавата.

Въпреки това, обаче се запази непокътнат апарата за събиране на вътрешни данъци и такси, който до известна степен успя да запълни загубите от търговската дейност в кралската хазна.

Макар бремето на войните все още виси на плещите на Полската икономика, правителството отделя голямо внимание на науката и изкуствата. Благодарение на влагане на преференциални средства в общественото образование Полша се нарежда сред петте държави с най-широка грамотност на населението в Европа, макар и на последното пето място.

Прусия

Създадена специално за военно време администрацията на малкото северно-германско кралство доказа своята ефективности  устойчивост. Казарменият ред е обхванал дори държавната администрация, където като зъбни колелца на единен механичен часовник всичко е поставено на точното място и с точно заявени отговорности. Този пруски ред вероятно е една от причините за успехите на кралството.

По време на войните от никому неизвестно васално на Австрия курфуршество, Прусия се превърна в самостоятелно кралство и една от най-влиятелните държави в Европа.Ниският си ресурсен потенциал ограничаващ вътрешните доходи тя успешно компенсира с успешна външна търговия, което я доведе до почетното трето място по общ държавен доход в цяла Европа.

В същото време, Фридрих ІІ подкрепи репутацията си на просветен монарх и продължавайки делото на баща си продължава да подкрепя завещаната му мрежа от обществени училища. За момента една цетвърт от цялото население на кралството може свободно да чете и да пише, а Берлинският университет събра светила на науката като математика Ойлер, философа Волф и другу прославени в целият свят немски учени.

Франция

Франция , макар и да изгуби доста от международния си престиж в Европа, си остава сила с която трябва да се съобразява. С особенна сила това се отнася за военната мощ на тази държава. Една от най-големите армии в Европа, калена в битките на три войни, е значителен гарант за това че думата на Франция няма да остане не чута в международното пространство.

Икономиката на държавата е крйно затворена в себе си и разчита основно на доходите от вътрешността на страната, надявайки се на богатите си земи, плодотворният климат и значителната гъстота на населението. Никой обаче не се заблуждава, че това положение ще остане такова. Най-вероятно, както казват известните финансисти, Фрнция скоро ще се отвори към външна търговия и сегашната и издолираност най-вероятно се дължи на послевоенният шок.

Filed under at 12:17 am

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.