Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой V, май 1751 година

rage1751

ноември 20, 2013

Брой V, май 1751 година

by avisian

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe в областа на данъчните приходи и наичното развитие:

Най-великите страни в света (престиж):

1. Австрия
2. Нидерландите
3. Швеция
4. Испания
5. Русия
6. Полша
7. Неапол
8. Османската империя
9. Великобритания
10. Франция
11. Саксония
12. Прусия

Най-„революционни“ страни в Европа:

1. Русия
2. Османската империя
3. Испания

Светска хроника

Пред кралският двор на Неапол бе представен навършилият пълнолетие принц Санчо, херцог на Апулия. Младият херцот се отличава с завидна красота и галантни маниери, но за съжаление с нищо повече. Така или иначе ще бъде трудно да намери подходяща партия при дефицит на короновани свободни принцеси.

За разлика от него, австрийският крон-принц Йосиф е по-щастлив в това отношение. В Виена бе обявен годеж между сина на императрицата и дъщерята на Кьолнския архиепископ – Елизе Мария Вителсбах.

И отново пирати

Явно пиратите в Централно Средиземноморие не са прекратили своята дейност. Явно подразнени от заканите на неаполският крал, пиратите престанали да каперстват пиемонтските кораби и започнали да преследват неаполитанските търговци. Загубите от пиратски нападения само този месец възлизат на над 3000 дублона.

За разлика от Средиземноморието в Ла Манша пиратите прекратиха своята дейност, явно оплашени от патрулиращата там британска ескадра.

Ориенталски просветители

На площадите на Истамбул и други голуми градове се събират множество млади хора за да протестират против политиката на Високата Порта. Повечето възбудители на протестните събрания са турски младежи завършили образованието си в Европа и мечтаещи лъчите на Просвещението да огреят и тяхната изостанала и потънала в религиозно варварство империя. Изненадващо, но техните слова намират голям отклик сред по-младото население.

ВОЙНА!

Без формално обявяване на война полски и османски войски преминаха границите на Руската империя. Две османски армии се насочиха към вътрешността на страните но бяха забавени от руските пограничните отряди и в момента се намират в околностите на Днепропетровск и Астрахан. Руските отряде бързо се изтеглиха , явно за да се прегрупират. Полските нашественици се насочиха към големият украински град Киев и към Калуга. Засега няма никакви официални изявления от нито една от страните.

 

Русия
Османската империя
Испания
Filed under at 11:07 am

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.