Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой ІV, април 1751 година

rage1751

ноември 10, 2013

Брой ІV, април 1751 година

by avisian

Последните данни за положението на Европейските сили според последния брой на Le Globe в областа на данъчните приходи и наичното развитие:

Най-великите страни в света (престиж):

1. Нидерландите
2. Франция
3. Австрия
4. Великобритания
5. Неапол
6. Русия
7. Бавария
8. Швеция
9. Испания
10. Саксония
11. Прусия
12. Полша
13. Османската империя
14. Пиемонт

Най-висока търговска ефективност:

1. Нидерландите
2. Франция
3. Австрия

Пирати … отново

Нови съобщения за пиратски нападения достигнаха до нашата редакция. Този път жертва на разбойниците на Седемте Морета са станали няколко френски търговски кораби. Нападенията са извършени в Ла Маншският проток. Според неподтвърдени слухове, натам вече се е запътила английска ескадра с цел да прекрати безчинствата на корсарите.

Светски новини

В Париж при кралският двор бе представена младата принцеса Хенриета-Анна , втората дъщеря на негово величество Луи ХV. Представянето бе извършено по време на богат бал в Версай по случай рожденият и ден. Осемнадесет годишната принцеса по право се счита за най-голямата красавица сред европейските кралски дворове и тази красота е само допълнителен аргумент за знатните ергени търсещи си жени с високо положение. А къде по-високо положение от това да се сродниш с един от най-блестателните крпалски дворове на Европа.

Приблизително по същото време пристигна новината за празненаствата в Санкт Петербург по случай свадбата между престолонаследника Петър и принцеса София Августа Фредерика Анхалт-Цербстска, приела преди свадбата православието под името Екатерина Алексеевна. Дъщеря на обеднял немски херцог на дребното херцогство Анхалт бе избрана лично от императрицата Елизавета. По повелението на същата от този момент Петър, херцог на Шлезвиг-Холщайн, и съпругата му ще живеят в Петербург при императорският двор.

Коне в беда

Страшна епидемия сполетя кралските конюшнина неаполитанският крал в Сицилия. Жертва на неизвестната болест станали няколко кобили в селата около Палермо и един от личните кралски жребци.

По препоръка на кралският ветеренар, за да се избегне разпространението на страшната зараза, бе наложена строга карантина на вторият кралски кон. Поради пресечената местност на кралството коневъдството не се ползва с почит в Неапол и загубите от епидемията са повече …емоционални – негово величество бе извънредно привързан към покойният кон с гордото име Шуши.

Некролог

В Стокхолм по време на военни маневри на дворцовата гвардия от апоплексически удар почина генерал-аншеф Юхан Банер. В памет на пославленият в двореца генерал, дворцовата гвардия ще носи черна траурна линта върху мундирите си в продължение на месец. Лично негово величество Адолф Фридрих І почти паметта на генерала с присътствието си на погребението.

Filed under at 3:47 am

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.