Warning: Use of undefined constant SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE - assumed 'SUBLIST_COMPATIBILITY_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-content/plugins/subList.php on line 11
rage1751 » Брой І, януари 1751 година

rage1751

октомври 13, 2013

Брой І, януари 1751 година

by avisian

Обзор “Le Globe”

Прочут в цяла Европа френски енциклопедист  и публицист Дени Дидро опубликува първият брой на своя обзорен месечен алманах “Le Globe”. Алманахът принципно е посветен на културния и научния живот в просветените Европейски столици, но сред научни дописки и културните новости на Париж в алманаха намери място и една интересна за нашето издание статистика. По средством научен анализ по система разработена от самия него, Дидро оценява развитието на Европейските държави и ги сравнява помежду им на математическа основа. По същия начин е формирана и други интересни статистики на Дидро, които несъмненно ще се появяват в бъдещите ни издания .  Ако тази рубрика се задържи и в бъдеще на страниците на “Le Globe”, то ние с радост ще продължим да я препредаваме на нашите августейши читатели:

Страни с най-голям общ месечен доход

1. Испания
2. Австрия
3. Османската империя
4. Великобритания
5. Франция
6. Швеция
7. Русия
8. Полша
9. Пиемонт
10. Прусия
11. Неапол
12. Саксония
13. Нидерландите
14. Бавария

Безредици в Навара

Все повече се нагнетяват страстите в испанската провинция Сан Себастьян, където вече няколко поредни месеца преобладаващото хугенотско население възпира освещаването на католическа църква. Пореден опит да се освети храма в навечерието на Рождество доведе до събиране на разгневена тълпа пред домовете на няколко католически свещеници в града и техен погром. Благодарение навремената намеса на кралският гарнизон жертви сред свещениците бяха предотвратени, обаче домът на епископа на Сан Себастьяно изгоря напълно.

Подобни сблъсъци стават все по-чести на територията на цалата Испания и Португалия. Недоволството от архаичната политика на контр-реформацията налагана от Най-Католическият Крал се промъква и сред слоевете на интелигенцията. Мнозина учени напускат Испания, което само още повече засилва впечатлението че Испания се потапя в нов тъмен век на мракобесието и, възможно, на нови зверства на Светата Инквизиция.

Полша в ступор

Бурни празненства по случай Нова Година и Рождество в Варшава, завършиха с неочаквани дипломатически последствия. Веднага след празненствата дипломатическата служба на Негово Величество краля на Полша неочаквано затвори врати. Мнозина дипломати така и не успяха да получат височайша аудиенция, която по традиция се дава на всеки представител на чужда страна с цел да се преподнесат официалните поздравления към краля по случай праздниците. Според някои слухове , това се дължи на прекалената злоупотреба на краля с виното покрай празниците.

Изданието предупреждава: употребата на алкохол сериозно вреди на Вашето здраве.

 

Папата за мир

В своето обращение към християните от целият свят по случай рождественските празници Светият Отец Бенедикт XIV призова към мир , покаяние и прошка. Папата заяви че след кръвопролитните войни в последните 50 години народите на Европа трябва да отворят сърцето си към искрената любов към ближния си.

Бенедикт ХІV заплашиче ще прокълне всеки , който разпали нова война и принесе страдание и смърт на християните в Европа, и ще го отлъчи от Светата Католическа църква. Неочаквано всичките високопоставени санове от други религиозни конфесии безусловно поддържаха тази инициатива на Папата. Сред поддържалите инициативата на Бенедикт са Томас Херинг – архиеписком Кентерберийски и глава на Англиканската църква и председатялет на Синодската комисия на Руската православна църква – Димитрий Сеченов, архиепископ Новогородский.

По странно стечение на обстоятелствата и в военствената ориенталскса империя този месец бе обявен за свещен и забранен за проливане на кръв, поради някакъв си техен мосулмански празник.

 

Испания
Австрия
Османската империя
Великобритания
Франция
Швеция
Русия
Полша
Пиемонт
Прусия
Неапол
Саксония
Нидерландите
Бавария
Filed under at 5:19 pm

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rpgbg/public_html/rage1751/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

To customize the avatar that appears by your comment, visit Gravatar.com. The trackback URL for this post is here.